Al doilea accelerator de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer, în curs de instalare la Galați

Au început lucrările de amenajare a buncărului în care va fi adus cel de-al doilea accelerator liniar de particule de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați.

Centrul gălățean de tratare a cancerului cu ajutorul radioterapiei va fi dotat cu încă un accelerator liniar de particule. De altfel, Spitalul Județean este una dintre puținele unități medicale din țară care au două buncăre construite.

Este o investiție extrem de importantă pentru medicina gălățeană, în condițiile în care radioterapia este principalul tratament pentru foarte mulți bolnavi de cancer. Deja, în aproape doi ani de funcționare a primului accelerator liniar de particule, au fost realizate aproximativ 22.000 de ședințe, pentru pacienți din cel puțin cinci județe.

Consiliul Județean a consolidat deja și cel de-al doilea buncăr, iar specialiștii de la București lucrează în acest moment la interior. În aceste zile se scoate placa de bază a vechiului aparat de radioterapie (theratronul), care a fost folosit aproape 20 de ani, până când a fost scos din uz în 2019.

„Este o operațiune complexă, având în vedere că această placă are o greutate de aproape 800 de kg și este încastrată adânc în beton. După ce firma care se ocupă de amenajarea buncărului și a celorlalte spații în care vor fi montate echipamentele medicale va finaliza lucrările, noul accelerator liniar va fi adus, montat și calibrat și vor începe procedurile de testare și autorizare”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea investiției este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătății.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr