Proteste la Transurb. Angajații reclamă că nu li se plătesc orele suplimentare

Este scandal în toată regula la societatea de transport public – Transurb SA – din Galați. Totul a pornit de la informația că orele suplimentare efectuate de angajați în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2021 le vor fi recompensate abia din februarie 2022.

Dincolo de acest aspect, s-a aflat și că va mai fi cel puțin o măsură cu impact salarial negativ: reducerea activităţii controlorilor sâmbăta şi duminica ( zile ce erau plătite cu spor de sută la sută), deci respectivii angajaţi, care oricum au cele mai mici salarii din compania de transport local, vor înregistra o scădere de leafă.

Cele două măsuri au fost propuse şi asumate de către directorul general al Transurb, Dorian Dumitru, pe motiv că bugetul societăţii nu acoperă salariile angajaţilor pe luna decembrie.

Pe acest fundal, o instruire a unor salariaţi ai SC Transurb s-a transformat, luni, într-un protest ad-hoc în curtea operatorului de transport. Motivele nemulţumirilor ne-au fost explicate de către liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb, George Preda: „Dl director a propus o serie de măsuri menite să facă economie, pe motiv că bugetul aprobat în primăvară nu acoperă salariile şi pe luna decembrie. Una dintre aceste măsuri este să reducă activitatea unor categorii de salariaţi cu cele mai mici salarii, cum sunt controlorii de bilete. Avem în contractul colectiv de muncă o clauză care prevede că lucrul sâmbăta şi duminica este plătit cu spor de sută la sută, ceea ce înseamnă un câştig de 250-300 de lei. Reducerea activităţii lor înseamnă scăderea veniturilor. În cel mai prost moment din acest an, când preţurile au luat-o razna! Îi arăta o colegă, domnului director, fluturaşul de salariu cu 800 de lei la lichidare şi 800 de lei avans. Dacă pierde 300 de lei în prag de iarnă, din ce mai trăieşte?”, a declarat liderul sindical.

Acesta este convins că Transurb va economisi câte 250-300 de lei de la 24 de controlori, dar va pierde mai mult din încasări, pentru că, ştiind că nu sunt controlaţi, călătorii nu vor mai valida biletele şi cardurile de călătorie. De asemenea, sindicaliștii nu exclud să declare un conflict de muncă și să ceară medierea ITM.

De cealaltă parte, directorul Transurb, navalistul Dorian Dumitru, a minimizat conflictul și a catalogat protestul de luni drept „modalitate de a face presiune pe cale sindicală”.

„Sunt măsurile mele, ca director general, mi le asum. Consiliul de Administraţie a fost de acord şi a şi emis o decizie în acest sens, pe care o duc la îndeplinire. Ca director general, nu pot să stau pasiv, trebuie să găsesc toate posibilităţile de încadrare în fondul de salarii care nu acoperă luna decembrie. Şi trebuie să respect legislaţia. Am propus ca orele suplimentare efectuate în octombrie, noiembrie şi decembrie să fie plătite după 90 de zile, aşa cum prevede Codul Muncii. Pentru că sâmbăta şi duminica se plătesc cu spor de sută la sută, am căutat să optimizez anumite servicii. Eu le-am explicat de ce am fost nevoit să iau aceste măsuri. În primul rând, locul de muncă contează: să îl ai stabil şi să ai sustenabilitate. Eu sunt convins că până la urmă o să înţeleagă situaţia”, a declarat Dumitru.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr