Urmare a Războiului Crimeii (1853-1856) și a hotărârii marilor puteri din Europa, în cadrul Tratatului de pace de la Paris (1856), s-a constituit un organism european, Comisia Europenă a Dunării, care-și stabilește sediul la Galați, în 30 martie 1856. În data de 4 noiembrie 1856 are loc la Galați prima ședință a Comisiei Europene a Dunării.
Pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la acest moment istoric, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Institutul Cultural Maghiar din București și Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Budapesta, organizează proiectul expozițional Mai aproape spre Răsărit. Expoziția este realizată de Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Budapesta şi evocă istoria navigaţiei pe Dunăre, marcând momentul în care societatea Erste Donau-Dampfschiffahrts-Gesellschaft (DDSG) a înfiinţat primele patru curse cu vapoare cu aburi între Viena şi Constantinopol (1834) şi dezvoltarea ulterioară a transporturilor poştale şi de mărfuri pe Dunăre, ceea ce a dus la creşterea economică a oraşelor aflate pe această rută. Pe această rută vapoarele au staționat și la Galați.
Expoziţia (găzduită de Secția „Lapidarium”, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis ; vizavi de Biserica Greacă) cuprinde 25 de panouri cu fotografii şi reproduceri din epoca respectivă, precum şi 13 obiecte de patrimoniu, toate cu texte trilingve (română, maghiară și engleză):
-macheta bărcii Julietta folosită pentru vasul Desdemona
-macheta vasului cu aburi FRANZ I (1830) al societăţii DDSG
-modelul vasului CORVIN, un vapor maritim de marfă, cu aburi a firmei Magyar Keleti Rt.
-macheta vaporului cu aburi, cu zbaturi duble pentru torenţi, denumit TACHTALIA (1855) al societăţii DDSG
-model-secţiune remorcherului cu aburi cu edec VASKAPU (1898)
-butelie de sticlă topită de pe vaporul de persoane, cu aburi şi cu zbaturi ERZSÉBET KIRÁLYNÉ (1896) al societăţii DDSG
-chipiu de gală şi cutia, societatea DDSG
-sabie de gală teaca, societatea (DDSG)
-banderolă pentru angajaţii DDSG care îşi satisfăceau serviciul miliatar în perioada Primului Război Mondial
-macheta vaporului cu aburi SZÉCHENYI (1845) al societăţii DDSG
-sigiliul DDSG (în jurul anilor 1840)
Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 15 noiembrie 2021.