Proiectul portului multimodal de la Galați, relansat. Suma alocată, majorată cu circa 77 de milioane de lei

Când toată lumea credea că investiției i s-a pus cruce, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a relansat licitațiile pentru Etapa 1 și Etapa 2 a Proiectului „Platformă Multimodală Galați” (PMG), două anunțuri în acest sens fiind publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Licitațiile sunt cu clauză suspensivă, adică totul se poate anula dacă finanțarea nu este obținută în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Aceste licitații vin după ce devizele de lucrări din cadrul proiectului platformei multimodale au fost reactualizate ținând cot de majorările de prețuri la manoperă și materiale de construcții, care făceau execuția imposibilă în valoarea inițială.

Precedentele licitații privind terminalul multimodal au rămas fără ofertanți, existând și presiunea respectării termenelor asumate pentru obținerea fondurilor europene. Pentru deblocarea proiectului, în cazul Etapei 1 s-a renunțat la finanțarea prin CEF și s-a trecut la recalcularea proiectului în vederea depunerii unei noi finanțări prin POIM. În cazul Etapei 2, ce a fost din start depusă pe POIM, s-a trecut la recalculare, dar și în acest caz este nevoie de aprobarea surselor de finanțare suplimentare.

Conform datelor publicate pe SEAP, noua valoare estimată a contractului pentru „Lucrări pentru execuţia cheului din cadrul proiectului Platformă Multimodală Galaţi – Etapa 1 – Modernizarea infrastructurii portuare” este de 179,4 milioane de lei (față de de 102,7 milioane de lei inițial).

În cazul PMG Etapa 2 – „Modernizarea infrastructurii rutiere din zona platformei multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară”, noua valoare a contractului înaintată de APDM Galați este de 68,71 milioane de lei, în creștere față de valoarea anterioară, de 42,46 milioane de lei.

În cazul ambelor licitații, criteriile de atribuire a contractelor sunt: preţul ofertei – 55 la sută; gradul de adecvare al graficului general de realizare a investiţiei sectoriale – 40 la sută; demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obţinerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitaţi – 5 la sută.

În cazul licitației PMG – Etapa 1 – „Modernizarea Infrastructurii Portuare”, termenul de depunere a ofertelor este 29 noiembrie a.c. În cazul PMG – Etapa 2 – „Modernizarea Infrastructurii Rutiere”, ofertele pot fi depuse până pe 2 decembrie a.c.

Proiectul platformei multimodale este structurat în trei etape (sub-proiecte) de implementare, este derulat în parteneriat de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi operatorul privat Port Bazinul Nou, din cadrul Grupului Metaltrade. Acestuia din urmă îi revine implementarea PMG – Etapa 3 – ce vizează reorganizarea zonei de depozitare şi manipulare a mărfurilor. Investiţia prevăzută inițial era de 192,33 milioane de lei, tot prin POIM 2014-2020, dar și în acest caz s-a făcut o actualizare a devizelor de lucrări. Demararea Etapei 3 depinde de atribuirea contractelor de lucrări din Etapa 1 și Etapa 2.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr