CAS Galați, dezvăluiri despre haosul din serviciile de îngrijire la domiciliu. Asistenții medicali circulă, în acte, cu 3.500 km/h

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Galați a încheiat cu furnizorii de servicii medicale un număr de 12 contracte pentru activitatea de îngrijire la domiciliu.

Serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt adresate persoanelor cu afecțiuni acute și/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependență și o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor ambulatorii și sunt efectuate numai la indicația medicilor. Prin acestea se urmărește îmbunătățirea stării de bine a pacienților, din punct de vedere fizic și psihic.

În luna decembrie, echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Galați au finalizat controale operative, dispuse de Directorul General, la 4 astfel de furnizori aflați în relație contractuală.

Urmare a analizei documentare, pentru perioada de referință august-septembrie, s-au constatat situații în care furnizorii au raportat activitate suprapusa a asistenților medicali la mai multi pacienti, personalul a declarat că a prestat servicii la domiciliul pacienților, deși era pontat la alți angajatori, fie erau alternate serviciile acordate în municipiul Galați cu serviciile acordate în localități din mediul rural fară să existe timpi de deplasare.

Sancțiunile dispuse au fost în valoare de aproximativ 99.400 lei. Totodată a fost suspendat contractul unui furnizor ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul de la alți angajatori.

Pentru că pe durata controlului s-au constatat abateri legale ce depășesc aria de competențe a CAS, au fost sesizate instituțiile abilitate.

”Am ales să ne orientăm atenția din nou către această categorie de furnizori, acțiunea de control fiind practic o altă etapă a controlului din perioada iunie-iulie. Și la momentul respectiv a fost vorba de o analiză documentară, motiv pentru care ne-am fi așteptat să nu mai identificăm probleme ce sfidează orice logică firească.

Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru 3 pacienți în același timp, nu putea să parcurgă o distanță chiar și de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când își desfășura activitatea la un alt angajator sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara granițelor țării.

Ulterior finalizării acțiunii de control, un furnizor a solicitat încetarea relațiilor contractuale, iar alți 2 au cerut suspendarea activității.

Așa cum am declarat în repetate rânduri, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galați, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie. În ceea ce privește instituțiile statului sunt de părere că acestea trebuie să coopereze, astfel încât legea să fie respectată iar acestea să genereze un climat de siguranță pentru cetățeni”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr