Cutremur ciudat, cu epicentrul în județul Galați. Ce explicații ar putea avea fenomenul

Institutul Naţional De Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că în ziua de luni, 10 ianuarie 2022, la ora 23:18:40 (ora locală a României), s-a produs în Moldova, în județul Galaţi un cutremur slab cu magnitudinea de 3.4, la adâncimea de 13 km.

Potrivit specialiștilor, epicentrul ar fi fost în zona localității Independența, unde nu există plăci tectonice importante, însă există importante exploatații petroliere.

Situația este destul de controversată având în vedere „roiul” de cutremure din urmă cu câțiva ani care au afectat localitatea Izvoarele, care află nu de departe de Independența, la marginea aceluiași câmp petrolifer.

Deși specialiștii nu s-au pronunțat explicit (încă) în legătură cu evenimentele de la Izvoarele (unde au fost câteva sute de mici cutremure, într-un interval redus de timp), concluziile lor au fost destul de sugestive: mișcările au fost produse de alunecări subterane de teren, nu de deplasări tectonice.

Acuzată că ar face exploatarea petrolului prin fracțiere (adică folosind injecții cu apă în adâncuri; lucru care favorizează alunecările de teren în profunzime), compania care administrează câmpul petrolier a negat acuzațiile și s-a ascuns în spatele unor comunicate sărace în informații și care mai mult au amplificat confuzia și suspiciunile populație revoltate de „roiul” de cutremure. Cert este că la câteva luni de la începutul scandalului cutremurele de la Izvoarele au scăzut progresiv în intensitate și au ajuns imperceptibile fără aparatură adecvată.

Potrivit INCDFP, cutremurul de luni seară s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 23 km V de Galaţi, 27 km NV de Brăila, 140 km SE de Bacău, 147 km NE de Ploieşti, 157 km NV de Constanţa, 169 km E de Braşov, 172 km NE de Bucureşti, 191 km S de Iaşi, 192 km SV de Chişinău şi 211 km SV de Tiraspol.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr