Al doilea accelerator de particule pentru tratarea cancerului, în curs de punere în funcțiune la Galați

A ajuns la Galați cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului. Echipamentul medical a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați, iar specialiștii au început deja montarea lui în cel de-al doilea buncăr al unității medicale.

“La Galați se află unul dintre puținele centre medicale din țară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului și singurul din această zonă a țării. În curând vom inaugura și singurul centru din regiunea noastră de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT.

Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc șansele de vindecare, acționând precis doar asupra tumorii. La Galați, de la punerea în funcțiune a primului accelerator liniar de particule, au fost tratați peste 1800 de pacienți din toată regiunea, specialiștii afirmând de mai multe ori că între 60 și 80% dintre cazurile de cancer sunt tratate cu ajutorul radioterapiei”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, dotat cu un sistem suplimentar de imagistică și cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament și a dozelor de radiații înainte de realizarea procedurii medicale.

“Crește și mai mult calitatea tratamentului datorită sistemelor tehnice avansate cu care este dotat noul accelerator liniar de particule. În acest moment, specialiștii lucrează la montarea acestui modern echipament medical, după care vor demara activitățile de calibrare, testare și autorizare. De asemenea, în interiorul buncărului se lucrează la ultimele finisaje”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor și a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătății.

Mădălina Dediu

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr