Gogorița testării gratuite la Galați. Trei sferturi dintre medicii de familie nu fac testări, în centre este „doar în limita stocului”

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a precizat că în vederea depistării infecţiei cu virusul SARSCoV- 2, urmare a modificării legislației, „medicii de familie pot desfășura activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazofaringiană, în cadrul cabinetelor medicale sau în cadrul centrelor de permanenţă”. Că pot, am înțeles. Dar o și fac?

„În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate Galați are încheiate 223 de contracte de asistență medicală primară, dintre care 100 de medici de familie au solicitat și încheiat contractele de testare a pacienților.
Activitatea de testare este asigurată și prin intermediul celor 10 centre de permanență înființate în județul Galați. Dintre acestea, 7 sunt în mediul rural (Bălăbănești, Băleni, Cavadinești, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Vlădești) și 3 în mediul urban (oraș Berești, mun Galați- str. Drumul Viilor, nr. 14 și mun. Galați- str. Ovidiu, nr. 10-12). La nivelul acestora asistența medicală primară în regim de garda este asigurată zilnic, luni-vineri între orele 15-18, iar în zilele de sâmbăta, duminica și sărbători legale garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore. Toți medicii care își desfășoară activitatea in cadrul centrelor de permanența au încheiate contracte pentru testare”, a mai precizat instituția.

Toate bune și frumoase pe hârtie, însă realitatea bate filmul. În ultimele zile, zeci de cititori, din diverse localtăți ale județului, ne-au semnalat însă că testarea așa-zis gratuită este doar o afacere pentru unii și un chin pentru gălățenii care au nevoie de un test pentru că se simt rău. Mai precis, trei sferturi dintre medicii de familie refuză pur și simplu să testeze pacienții și-i trimit „unde-or ști”. Și nici în centrele de testare nu-i tocmai ca-n scripte, căci mulți cititori ne-au semnalat că li s-a spus că numărul de teste este limitat (de fapt este foarte mic) și că se termină foarte rapid. Dacă nu prinzi, trebuie să scoți, deci, bani din buzunar, deci gratuitate e doar o vorbă în vât.

Una peste alta, situația medicilor de familie ce au încheiat contracte de testare cu teste rapide antigen din proba nazofaringiană poate fi consultată pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Galați la secțiunea dedicate, sau la link-ul- http://cas.cnas.ro/casgl/page/testare-covid-19.html.

Trebuie spus că pot beneficia de aceste servicii persoanele care prezinta simptomatologie specifică, înscrise pe lista proprie a medicului de familie, precum şi persoanele care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive.

„Posibilitatea testării de către medicul de familie este cu atât mai importantă cu cât această procedură poate fi efectuată și în cele 10 centre de permanență. Practic, testarea se poate face gratuit, chiar și în zilele de sâmbătă și duminică. În ceea ce privește testarea din cabinetele de medicină de familie, recomandăm pacienților să se prezinte la aceste unități doar în baza unei programări. Desigur că ne-am dorit un procentaj de 100% în ceea ce privește medicii de familie ce au încheiat contractele de testare, însă acest lucru nu a fost posibil, în cele mai multe cazuri, din motive obiective. Totodată, implicarea medicilor de familie a avut ca efect și scăderea presiunii existente pe Serviciul Județean de Ambulanță, dispeceratul având acces la baza de date” a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr