Tichie de mărgăritar: fântână arteziană de un milion de euro la Inelul de Rocadă de la Ultimul Leu

Municipalitatea din Galați s-a răzgândit în privința modului cum va fi amenajat spațiul din interiorul inelului de rocadă de la Ultimul Leu. Proiectul propus iniţial şi aprobat în 2019 pentru amenajarea zonei prevedea un ansamblu monumental format dintr-un stâlp central de formă cilindrică, cu înălţimea de 26 de metri, pe care va fi aşezată statuia Sfântului Andrei, în jurul lui urmând a fi amplasate jardiniere.

Din motive ce țin aparent de costuri (amplasarea stâlpului de 26 de metri necesita lucrări ample de deviere a reţelelor de utilităţi), proiectantul împreună cu factorii de decizie din Primăria municipiului Galaţi au reanalizat proiectul şi au ajuns la concluzia că este mai ieftin şi mai frumos să înlocuiască acest ansamblu monumental cu o fântână arteziană cu jocuri de apă.

Noul ansamblu arhitectural va fi construit în scuarul de la Ultimul Leu, pe o suprafaţă de 243 mp şi va avea o formă circulară de 8,8 m şi va crea o perdea inelară de apă de tip cascadă care va curge de la o înălţime de 3,4 m, iar debitul va varia ca intensitate pe baza unui control automatizat.

În mijlocul fântânii va fi montat un con cu înălţimea de 7 metri ce va fi prevăzut cu o ciupercă de cupru care va disipa jetul de apă pe suprafaţa conului. Noaptea, ansamblul va avea iluminat arhitectural cu sisteme tip led. Proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Galaţi şi are o valoare estimată de puţin peste 2,9 milioane de lei. Scump rău! Mai ales că se știe, estimările inițiale sunt mereu foarte optimiste, iar devizul final ajunge deseori să se dubleze. Adică să depășească un milion de euro, ceea ce-i cam ridicol să cheltui pentru o amărâtă de fântână arteziană…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr