Deși procedura de atribuire a statutului de stațiune turistică pentru Galați s-a cam împotmolit la Guvern (care cere administrației locale date mai clare), speranța moare ultima. Cel mai târziu până pe 10 martie 2022, Primăria Galați trebuie să trimită la Direcţia de Autorizare din Ministerul Turismului o serie de documente precum fişa staţiunii turistice, studii şi documente care să ateste prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), un punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la amplasarea localităţii într-un cadru natural, fără factori poluanţi, dar şi dovada existenţei unor materiale de promovare a staţiunii turistice şi a zonei.
Evident, acest lucru trebuie aprobat și de CL, așa că totul urmează să fie supus la vot de urgență. Trebuie spus că Primăria argumentează că un asemenea atestat „va permite atât autorităților locale, cât și operatorilor economici să acceseze fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile pentru dezvoltarea turistică a zonei”. Şi asta pentru că toate stațiunile de interes național sunt promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și sunt cuprinse în toate materialele de promovare.
Mai exact, ar putea veni bani buni pentru dezvoltarea infrastructurii, scutiri de taxe pentru anumite activități, însă la pachet vor fi și unele limitări legate de dezvoltarea industrială, în sensul că se vor obține mai greu avizele pentru investiții considerate poluante sau care modifică substanțial peisajul.
Municipalitatea este, însă optimistă, este convinsă că există potențial turistic. „Orașul Galați are deja câteva atracţii turistice precum Biserica «Precista», Faleza Dunării, clădiri monumentale – Biblioteca «V.A. Urechia», Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ -, spaţii de relaxare precum Parcul «Eminescu» şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. De asemenea, pot fi trecute pe listă şi viitoare puncte de atracţie ca situl arheologic Tirighina-Barboşi, restaurat şi pus în valoare acum, ori Plaja «Dunărea», recent modernizată”, se arată în documentaţia proiectului.