Protecția Mediului Galați: „Cine lasă ambrozia să crească pe terenul lui, amendă de până la 20.000 de lei!”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi atrage atenţia asupra importanţei respectării prevederilor legislative privind combaterea buruienii ambrosia conform Legii nr. 62/2018 cu modificările şi completările aduse de Legea nr. 129/2020, date fiind efectele grave pe care această buruiană le produce asupra sănătății oamenilor.

Originară din America de Nord, ambrozia face parte din categoria speciilor invazive. Este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină, cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zonele în care s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi neîntreţinute.

Pericolul mare pe care il reprezintă extinderea acestei specii nu este concurenţa ei cu plantele de cultură ci efectul deosebit de grav asupra sănătăţii oamenilor, cauzat de polenul produs în perioada înfloririi (peste 20 grame). Alergiile cauzate de polenul acestei plante pot să apară chiar şi după 24-48 de ore după ce persoanele sensibile au intrat în contact cu polenul plantei.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii, unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie, au obligaţia distrugerii buruienii ambrozia şi să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

Măsurile recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz. Aceste măsuri se vor aplica periodic, în special în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia, respectiv sfârşitul lunii octombrie

Potrivit Legii nr.62/2018 constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţie şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Verificarea şi constatarea nerespectării prevederilor legale, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu. Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiilor publice locale se verifică de către specialisti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor legale în acest sens, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr