Drumul expres Galați-Brăila: încă 250 de imobile expropriate, despăgubiri suplimentare de 3,25 milioane de lei

Proiectul drumul Expres Brăila-Galaţi a fost parțial modificat, în sensul că va funcţiona ca un tronson care să permită legătură între axele de circulaţie pe direcţiile sud-nord, est-vest şi municipiul Galaţi. Mai exact. s-a solicitat modificarea a două intersecții majore şi lărgirea la patru benzi a DN2B pe o distanţă de 0,43 km, pentru continuarea lucrărilor la Drumul Expres Brăila – Galaţi este necesară exproprierea a încă 250 de imobile, respectiv a unei suprafeţe suplimentare de 161.74 ha.

Acestea se află pe raza teritorială a localităţii Vădeni din judeţul Brăila şi municipiul Galaţi. De asemenea, pentru justa despăgubire a imobilelor aflate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică „Drum expres Brăila-Galaţi”, este necesară suma de 3.250.000 lei.

Odată cu construcţia podului suspendat peste Dunăre de la nord de Brăila şi dezvoltarea reţelei rutiere rapide în zonă, Drumul Expres Brăila – Galaţi va funcţiona ca un tronson care să permită legătura între axele de circulaţie pe direcţiile sud-nord, est-vest şi municipiul Galaţi.

Exproprierile sunt necesare în urma modificărilor aduse proiectului faţă de Studiul de fezabilitate. Giraţia km 1+524.61: În cadrul Studiului de Fezabilitate intersecţia între Drumul Expres Brăila – Galaţi şi Drumul de legătură „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, era prevăzută la kilometrul 1+180, printr-o intersecţie giratorie. Având în vedere spaţiul limitat impus de constrângeri (zona construită dens) şi dimensiunile reduse ale giraţiei propuse, nu se putea realiza conexiunea celor trei drumuri într-o singură giraţie, în conformitate cu normele şi reglementările în vigoare. Prin tema de proiectare, CNAIR a permis modificarea locală a traseului Drumului Expres, în vederea racordării acestuia cu traseul proiectului „Pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila”. Astfel, s-a reproiectat doar intersecţia între Drumul Expres Brăila – Galaţi şi Drumul de legătură „Pod Suspendat peste Dunăre în zona Brăila” la km 2+000 aferent Drumului de legătură. Traseul iniţial al Drumului Expres Brăila – Galaţi a fost deviat spre Est printr-o curbă la dreapta (în sensul kilometrajului, direcţia Brăila – Galaţi), astfel încât intersecţia dintre cele două drumuri va fi la km 2+000 pe Drumul de legătură „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, revenind la traseul proiectat în faza de studiu de fezabilitate, la poziţia kilometrică 2+440.Giraţie km 12+292.27: S-a menţinut poziţia giraţiei conform Studiului de Fezabilitate, dar pentru fluidizarea traficului a fost solicitată suplimentar faţă de faza studiului de fezabilitate, o bandă de viraj la dreapta, pe direcţia Brăila – Galaţi, cu benzi de accelerare-decelerare cu o lungime de 70 m fiecare şi pene de racordare în lungime de 35 m.

Drumul Naţional 2B are la intrarea în Municipiul Galaţi profil de drum cu 4 benzi de circulaţie. La intersecţia Drumului Expres cu Drumul Naţional 2B, acesta are un profil cu două benzi de circulaţie. Având în vedere traficul mare înspre Municipiul Galaţi, în cadrul obiectivului de investiţie „Drum Expres Brăila – Galaţi”, Drumul Naţional 2B va fi lărgit la profil cu 4 benzi de circulaţie dinspre Municipiul Galaţi până la intersecţia cu Drumul Expres Brăila – Galaţi, pe o lungime de 0,43 km.

Realizarea Drumului Expres Brăila – Galaţi afectează o serie de reţele edilitare, după cum urmează: liniile electrice de joasă, medie şi înaltă tensiune, conducte de transport gaze naturale. Ţinând cont de avizele deţinătorilor acestor reţele, sunt prevăzute lucrări de protejare sau de relocare a instalaţiilor acestora, care impun exproprieri suplimentare faţă de culoarul de la faza studiului de fezabilitate.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Drum Expres Brăila – Galaţi”, care prevede noul lot de exproprieri se află în consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii până pe data de 7 martie 2022.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr