Inevitabilul s-a produs: primele victime ale războiului care au ajuns în țara noastră au fost aduse la Galați. Doi ucraineni răniți au fost transferați la Spitalul Militar de Urgență din Galați, în cursul zilei de miercuri, 2 martie. Transferul răniților s-a făcut prin Punctul de Trecere a Frontierei Galați-Rutier, cu ambulanțe SMURD, care i-au transportat la unitatea medicală, în vederea investigării și acordării de îngrijiri de specialitate, după ce au fost deja operați în țara natală.
Potrivit autorităților din Galați, cei doi ucraineni răniți sunt o mamă și fiul ei. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era împușcată în piciorul stâng, iar băiatul, de 19 ani, fusese împușcat în mâna dreaptă. Ambii erau stabili și echilibrați din punct de vedere al parametrilor vitali, fiind în afara oricărui pericol. Cei doi răniți nu sunt combatanți, ci civili, fiind răniți în urma tirurilor necontrolate ale armatei ruse invadatoare.
Pentru a veni concret în sprijinul victimelor războiului din Ucraina, Centrele de Transfuzie Sangvină din România funcționează cu program prelungit, în timpul săptămânii. La Galați, oamenii pot merge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) să doneze sânge pentru militarii și civilii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei. „Centrele de Transfuzie Sangvină din întreaga ţară îşi stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17,30. Vă aşteptăm să donaţi sânge pentru militarii şi cetăţenii răniţ. Printr-un gest simplu puteţi ajuta la salvarea unei vieţi!”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
„Îi așteptăm pe gălățeni în număr cât mai mare să doneze sânge. Persoanele care donează trebuie să fie bine hidratate, să fie odihnite, să nu fumeze cu o oră înainte și să nu bea alcool. Trebuie evitate mâncărurile bogate în grăsimi și dulciurile concentrate. În schimb, înainte de a dona, persoana poate mânca fructe și legume, precum și alte alimente care nu au exces de grăsimi”, a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.
Potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, înainte de a dona sânge, persoanele nu trebuie să ia medicamente precum aspirină, anticoagulante sau antidiabetice. Pot dona sânge persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donări, fără a depăşi cinci donări pe an, pentru bărbaţi, şi patru donări pe an, pentru femei.
Centrul de Transfuzie Galați este situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, iar programul de funcționare este de luni până vineri, între 7,30 și 17,30.
Donatorii de sânge beneficiază pentru fiecare donare de: șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării, rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidențiale. De asemenea, donatorii au reducere de 50 la sută la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu.