JOS MASCA! Restricțiile legate de pandemie au fost ridicate complet

Guvernul României a decis încetarea stării de alertă de pe 9 martie, ceea ce înseamnă că toate restricțiile sunt ridicate, începând cu această dată, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. În același timp, îmsă, Ministerul Sănătății face o serie de recomandări, chiar dacă respectarea acestor măsuri nu va mai fi obligatorie.

„Să sperăm că vom avea o primăvară cât se poate de liniștită, și din punctul de vedere al sănătății publice, și din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în apropierea țării noastre. Odată cu expirarea stării de alertă, se va ajunge în situația ca restricțiile impuse în perioada pandemiei să fie ridicate. Am făcut o serie de propuneri privind ridicarea etapizată. Faptul că Guvernul a decis ridicarea stării de alertă ne pune într-o situație nouă – restricțiile sunt ridicate”, afirmă ministrul Sănătății.

Masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise. Accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde. Se renunță la formularul PLF la intrarea în țară. Ministrul Sănătății a subliniat, însă, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.

Este recomandată purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise. De asemenea, se recomandă evitarea spațiilor aglomerate (fie că ele sunt închise sau deschise), spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic, testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament.

Izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr