Ministrul Economiei, gălățeanul Florin Spătaru, avertizează: „Vor fi controale la cei care au mărit prețurile”

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a precizat duminică, la Galați, că nu există în aceste momente motive ca populația să intre în panică în ceea ce privește posibilitatea asigurării combustibilului, a uleiului sau a altor categorii de produse și materii prime, pentru că există stocuri suficiente cât să acopere integral necesarul de consum al populației.

Pentru a curma aceste crize artificiale, de luni se va intra și se va controla și distribuitorii sau comercianții care au mărit nejustificat prețurile la ulei în ultimele zile. Sunt vizate supermarket-urile, dar și magazinele online, unele care au afișat creșteri de prețuri și de trei ori mai mari.

Ministrul a explicat că în cazul așa-zisei crize de carburant, lucrurile s-au normalizat și au dispărut cozile după ce s-au dat amenzi de 950 de milioane de lei celor care au mărit nejustificat prețul, doar din dorința de a specula financiar momentul de confuzie din piață.

Spătaru a explicat că ministerul și Guvernul nu vor să raționalizeze niciun fel de produse, deoarece stocurile sunt mai mult decât suficiente, iar crizele sunt artificiale, ca efect al unor reacții sociale disproporționate, și pentru perioade foarte scurte. În ceea ce privește posibila crizei de materii prime, începând cu cerealele, dacă va fi cazul, se va lua măsura limitării exporturilor, în niciun caz nu se dorește adoptarea raționalizărilor.

„S-a creat grupul de lucru la Ministerul Economie pe mai multe direcții, probabil că va trebui să venim cu măsuri de limitare a exportului de cereale, dar nu vorbim numai de cereale, vorbim și de alte materii care în acest moment sunt necesare în România. Respectând prevederile UE, să venim, dacă va fi nevoie, să limităm exportul tocmai pentru a asigura hrana necesară pentru populația României”, a explicat Florin Spătaru.

Ministrul a mai precizat și că amintitul grup de lucru va lua și alte hotărâri pentru a asigura stabilitatea economică a țării și aici se referă inclusiv la asigurarea independenței energetice. Un subiect mult mai delicat, de altfel, decât aprovizionare cu ulei, zahăr, făină, drojdie și alte motive de isterie comercială.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr