Ard câmpurile în județul Galați într-un ritm demn de o cauză mai bună. În ultimile zile, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General. Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi au fost solicitate să stingă nu mai puțin de 40 de incendii de vegetaţie uscată pe raza mai multor localităţi, unele dintre aceste focuri având proporții de dezastru.
În ciuda eforturilor pompierilor au ars în total peste 20 de hectare de vegetaţie uscată, stuf, mărăciniş, lăstăriş şi pădure. Putea fi și mai rău, însă, căci a fost cât pe ce ca focul să mistuie localități întregi sau afaceri de milioane de euro.
Potrivit ISU, principala cauză a creşterii numărului de incendii de vegetaţie uscată o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis, incendierea intenţionată, neglijenţa fumătorilor şi depozitarea cenuşii din sobe în locuri necorespunzătoare. Însă cea mai frecventă cauză este focul pus intenționat, fie din prostie, fie pentru că „așa zice tradiția” în privința pășunilor și miriștilor.
Situația s-a agravat în ziua de marți, când în judeţul Galaţi au avut loc peste 20 de incendii de vegetaţie uscată care au afectat aproximativ 70 de hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş şi pădure, în localităţile: Bereşti Meria -15 ha, Slobozia Conachi-8 ha, Iveşti -5500 mp, Bălăşeşti- 5 ha, Municipiul Galaţi Zona Arcaşilor, cartier Fileşti şi Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior în zona Vama Giurgiuleşti şi Tuluceşti, unde au ars aproximativ 35 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş şi pădure.
Trebuie spus și că provocarea intenționată de incendii se sancționează cu amendă dar, în cazurile mai grave, îl pot trimite pe piroman la pușcărie.