Haos în noul sistem de acordare a tichetelor pentru donatorii de sânge. Cum explică autoritățile situația

Implementarea noului sistem de acordare a tichetelor de masă pentru donatorii de sânge a demonstrat, din nou, zicala că, deseori, mai binele este dușmanul binelui. De circa doua săptămâni, donatorii care trec pragul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi nu mai primesc tichete de masă, iar problema este la toate centrele din țară. Motivul: evident, haosul birocratic românesc.

De la conducerea Centrului Regional de Transfuzii Galaţi am aflat că de vină este – de nu ne miră asta? – fix Guvernul României, care deși a decis implementarea de la 1 februarie a unui nou sistem de acordare a tichetelor (în format electronic şi nominale) nu s-a ostenit să emită și reglementări care să arate cum se vor da donatorilor tichetele de masă. Deci totul este blocat, iar o perioadă s-au dat tichetele tipărite din stocuri, apoi s-a trecut la promisiuni și liste. Asta în condițiile în care deja numărul de donatori a scăzut din cauza pandemiei, iar necesarul de sânge este în creștere.

„Traversăm o perioadă mai dificilă, gestionăm situaţia, oamenii sunt trecuţi pe tabele si când se va stabili modul în care vor primi aceste drepturi, vor fi sunaţi şi le vor primi. Foarte puţin a scăzut numărul de donatori, ceea ce mie îmi arată calitatea umană a donatorilor, mă bucură foarte mult lucrul acesta, le mulţumesc şi îi îndemn să vină în continuare să doneze, pentru că situaţia se va rezolva. Se cunoaşte, forurile superioare fac ce e nevoie, îi asigurăm pe donatori, vom depăşi situaţia. Mai sunt câteva centre în ţară în această situaţie. Am avut mulţi donatori, multe bonuri de masă, aşteptăm să se rezolve situaţia cât mai rapid”, a precizat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi.

Se știe că majoritatea donatorilor nu o fac pentru o recompensă, însă la fel de adevărat este că există persoane pentru care aceste tichete contează. Alţii spun că acum au fost informaţi că nu se dau tichete, rămân să doneze, dar nu ştiu dacă mai vin a doua oară până nu se reglementează situaţia. Vă reamintim că după o donare, un donator primeşte 7 tichete de masă, fiecare în valoare de 9.57 lei, adică 66,77 de lei în total.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr