Criza economică declanșată de pandemie, amplificată de războiul din Ucraina, se resimte și în privința libertăților economice. Astfel, în primul trimestru al anului 2022 s-a ajuns la un minim de firme active pentru ultimii 20 de ani în județul Galați. Pe hârtie sunt multe, însă doar mai puțin de 70% dintre acestea au activitate, restul fiind la stadiul de „conservă”: fie nu au avut niciodată activitate, fie și-au suspendat-o din motive conjuncturale.
Dacă ținem cont de faptul că firmele private sunt singurele care produc plus-valoare la bugetul național și locuri de muncă ce nu sunt susținute din vistieria țării (adică fac țara să funcționeze), atunci scăderea iniațivei private este un mare semnal de alarmă legat de stabilitatea financiară a României.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în judeţul Galaţi, în primele două luni ale acestui an, s-au înmatriculat 446 de firme, din care 363 de SRL-uri, 64 de PFA-uri, 18 întreprinderi individuale (II) şi 1 întreprindere familială (IF). În aceeaşi perioadă a anului trecut (1 ianuarie – 28 februarie 2021), în judeţul Galaţi s-au înregistrat, în total, 621 de firme. În aceeaşi perioadă de timp, 285 de firme au fost radiate, 28 au intrat în insolvenţă, iar 39 şi-au suspendat activitatea.
La finele lunii februarie 2022, în judeţul Galaţi erau active 29.310 firme, ceea ce înseamnă o medie impresionantă, de o firmă la fiecare 15 gălățeni. Media pare bună, însă, în realitate, doar 10% dintre firme au mai mult de trei angajați, iar doar 6% reușesc să obțină profit, așa că lucrurile nu-s chiar așa de optimiste pe cât par.