Primăria municipiului Galați tocmai ce ne-a informat că în aceste zile se montează în oraș „decorațiunile specifice Sărbătorii Paștelui”. În prima fază ne-am bucurat și ne-am gândit că o să vedem prin oraș vreo alegorie a Învierii, vreo simbolistică a Mântuitorului, ceva care să se amintească de faptul că sărbătorim – totuși! – Învierea Domnului Iisus Hristos, esența creștinismului. Dar poate că astea-s greu de reprezentat, așa că așteptam poate măcar ceva alegorii cu miei și ouă roșii, poate măcar niște simboluri ale Luminii. Dar ne-am înșelat.
De fapt orașul va fi umplut de hidoșenii de tip kitsch. Mai ales niște iepuroi din metal (foarte hidoși, cu privire parcă însetate de sânge), izvorâte din patetica încercare marxist-leninistă de a eclipsa adevăratele simboluri creștine.
Nu de alta, dar în tradiția creștină – să nu uităm, cum am mai zis, că scopul sărbătorii este Învierea Domnului, nu concertul de primăvară al iepurașului! – treaba asta cu iepurele nu a existat, apoi s-a adăugat marginal în societățile ateiste (mai ales comuniștii au exultat că pot astfel contracara simbolurile religioase). Au exploatat abil drăgălășenia personajului, sfârșind – trist – prin a înlocui adevăratele simboluri cu animăluțul blănos. Dar nu c-ar fi asta o problemă. La urma-urmelor, oamenii sunt liberi să admire orice, chiar și un iepure sau o rețea de socializare. Devine deranjant doar când asta devine politică publică și atrage și cheltuieli de la buget.
Revenind la „Iepuriada” de anul acesta (că nu-i putem spune „decorare de Înviere” desfășurării de simbolistică din spațiul public gălățean), trebui spus că este vorba despre 65 de elemente decorative amplasate în următoarele zone ale orașului: Grădina Publică, Inelul de Rocadă, rondou „Ceas” – Micro 19, Piața Energiei, Catedrala Arhiepiscopală și Biserica Catolică.
Costurile estimate pentru asigurarea decorațiunilor sunt de aproximativ 100.000 de lei și fac parte din acordul cadru derulat cu operatorul de iluminat public. Că face parte din una sau din alta, e prea puțin relevant, câtă vreme suma provine din impozitele și taxele noastre. Decorațiunile vor rămâne până pe 2 mai 2022, adică în jur de 10 zile. Asta deși iepurii marxiști ar fi fost mai potriviți de 1 iunie, nu de Paște.