Un nou spital de urgență la Galați. Unde va fi construit și ce capacitate va avea

Primăria municipiului Galați a anunțat că a fost atribuit contractul pentru serviciile de proiectare (elaborare studiu de fezabilitate) în vederea construirii unui spital municipal de urgență.

Valoarea contractului amintit, cu o durată de 6 luni, este de 289.000 lei fără TVA, iar ofertantul câștigător este Arhidesign GS SRL.

„Primăria municipiului Galați dorește construirea unui spital cu 320 de paturi, cu diferite secții, laboratoare și ambulatoriu. Sunt supuse analizei două posibile amplasamente – în zona străzii Cetățianu Ioan și a străzii Traian”, a precizat instituția.

Ambele amplasamente sunt situate în apropiere de Metro (ieșirea din Galați către nord, spre DN26). Poziția este strategică, dacă ținem cot că nu departe va trece în curând marea centură a orașului, care va conecta zona și cu E87, E584, DN25, DN21, DN22, DN22B, DN22E, DN23 și DN2B. De asemenea, legătura cu restul orașului este foarte facilă pe principala axă nord-sud, adică strada Traian.

În ceea ce privește banii necesari pentru investiție (aproximativ 100 de milioane de euro într-o primă fază), nu prea se știe de unde vor fi obținuți. Cert este că orațșul nu-i are, speranța fiind la ceva fonduri europene.

Despre Ion Cetățianu

În caz că nu știți, strada Cetățianu Ion, une este propusă amplasarea spitalului, nu-i o glumă, ci există undeva în apropiere de Metro (pornește din strada Traian către apus). Hunedorean prin naștere, Ion Cetățianu a fost un om de vază al orașului Galați.

În noiembrie 1867 a ajuns prin transfer la gimnaziul proaspăt înființat din Galați (actualul Colegiu Național „Vasile Alecsandri”), fiind primul director al acestei școli. A predat aici, până în 1890, limba română și limba latină, istoria și geografia, retorica și filosofia. Pensionat în anul 1895, a predat în continuare limba română la Institutul „Notre Dame de Sion”, până la decesul său.

A fost un pionier al legislației școlare românești, datorită lui fiind introdusă ca limita minimă de admitere nota 6. De asemenea, a fost un discipol al revoluționarului transilvănean de la 1848 Timotei Cipariu, reprezentant al curentului latinist.

A fost întemeietorul Școlii secundare de fete (azi, Liceul „Mihail Kogălniceanu”) și al Institutului „Costache Negri” din Galați. Pe ultimul l-a condus în perioada 1892-1895. Ca urmare a eforturilor sale, Gimnaziul teoretic de băieți din Galați a obținut banii necesari construcției unui local propriu.

Tot el a introdus predarea istoriei și limbii române la Școala de Marină din Galați. A redactat manuale școlare și prin articolele de critică literară și de gramatica limbii române, a participat la polemicile care au însoțit elaborarea unui sistem gramatical rațional.

Ca publicist, a colaborat la ziarele locale „Delfinul” (1878), „Vocea Covurluiului”, „Poșta”, „Galații”, „Covurluiul”, „Dunărea de Jos”.

În urma căsătoriei a avut copii pe Ioan și Ana, fiind bunicul dinspre mamă al scriitorilor Octav, Vasile și Horia Lovinescu.

Între noi fie vorba, corect ar fi fost ca strada să se numească Ion Cetățianu și nu Cetățianu Ion. Ar fi fost evitate confuziile și ironiile (de genul „De ce doar Ion? Ce ce cetățeanul Dorel de ce nu are și el stradă?”), ci credem că nici primarului Pucheanu nu i-ar plăcea să i se zică Pucheanu Ionuț, ca la catalogul de la clasa I-a.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr