Judecătorii și-au făcut milă de cei doi șefi din Poliția Galați anchetați penal. Sub control judiciar, dar nu ajung șomeri

Justiția s-a îmblânzit încet-încet în ceea ce-i privește pe cei doi ofițeri de la Inspectoratul de Poliție al Județului Galați anchetați penal pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. După ce în prima fază li se luase dreptul de a profesa – practic, urmau să fie dați afară din Poliție – lucrurile s-au mai „îndulcit”: ei rămân sub control judiciar, a decis miercuri, Judecătoria Galați, dar unele dintre restricții au fost ridicate.

Fostul inspector șef adjunct, comisarul șef Daniel Miron (foto), și fostul șef al Serviciului Investigații Criminale, comisarul șef Ionuț Surugiu, se află în continuare sub această măsură preventivă, impusă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, pe 28 aprilie 2022. Însă măcar nu au rămas șomeri.

Cei doi ofițeri acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals (ei sunt acuzați de falsificarea unor documente salariale) au voie să se întoarcă la serviciu, după ce Judecătoria Galați a decis să înlăture din dispozitivul ordonanței de control judiciar obligația de a nu exercita meseria în care au comis infracțiunile, adică aceea de polițist.

Inculpații se pot întoarce la serviciu, însă nu mai pot ocupa funcții de conducere, nu pot purta armă, nu pot face cercetări în dosare și nici alte activități de poliție judiciară. În plus, nu au voie să părăsească țara, fiind dați în consemn la frontieră, nu au voie să ia legătura cu ceilalți suspecți, martori sau reclamanți din dosar și trebuie să se prezinte la Parchet și Poliție ori de câte ori sunt chemați.

În același dosar, mai sunt alți patru suspecți, foști și actuali șefi din IPJ Galați. Surse din anchetă susțin că, în dosar, va fi audiat și actualul șef al IPJ Galați, comisarul șef Cornel Mototolea, acesta fiind direct răspunzător, potrivit legii, de activitatea de resurse umane și cea de ordonator de credite, ambele având legătură cu acuzațiile din caz.

Dosarul este unul destul de vechi, însă, din motive pe care le putem doar bănui, a zăcut mai mulți ani prin sertarele procurorilor, în stadiul de „conservă” (cunoscătorii știu ce și cum). Se pare că ancheta a fost folosită pentru o serie de reglări de conturi interne din Poliție, atât în faza tergiversării, dar și când a luat, pe neașteptate, un avânt spectaculos.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr