Județul Galați, ruda săracă a bugetului la investițiile în rețele de gaze. Doar 84% dintre gălățeni au acces la gaz

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunţat că au fost finalizate repartizările pe judeţe ale fondurilor disponibile prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale. Județul Galaţi nu s-a situat nici de data aceasta pe loc fruntaş, deşi majoritatea localităţilor din judeţ nu sunt racordate la reţeaua de gaze, mai exact 84,62% din totalul localităţilor judeţului nostru. Galaţiul va primi 167.123.101 lei în cadrul acestui program.

Cei mai mulţi bani alocaţi vor ajunge la Suceava – 236.629.506 lei, Olt – 229.796.700 lei şi Teleorman – 229.126.742 lei, iar cea mai mică alocare va ajunge la Ilfov – 94.534.482 lei.

„70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localităţi, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiţii «Anghel Saligny», prin care vom racorda gospodăriile la reţeaua de apă, canalizare, gaze şi vom reabilita drumuri”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unităţi administrativ-teritoriale dintr-un judeţ, numărul de locuitori, ponderea localităţilor (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi impozitul pe venit colectat – a spus ministrul, subliniind că, la alocarea fondurilor disponibile prin Programul „Anghel Saligny”, au contat doar aceste date statistice.

Cseke Attila a amintit: Ministerul Dezvoltării finanţează şi alte proiecte, pe domeniul reţelelor de gaze naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din 165 unităţi administrativ-teritoriale.

Galațiul stă prost și la alocările pentru rețelele de apă și canaliza, prin amintitul program. De altfel, investițiile din județ s-au făcut în măsură covârșitoare din fonduri europene, în vreme ce cele guvernamentale au fost dirijate permanent către județele de unde provin politicienii influenți din partidele importante, adică așa-zișii baroni. Asta e, baronii noștri sunt mici și mijlocii, deși ei se pretind măreți…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr