Dezastrul gunoiului în comunele din județul Galați. Legea nu este respectată mai nicăieri!

Comisariatul Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a dat publicității bilanțul său pe 2021, dar și pe primele luni din 2022, în privința controalelor privind salubrizarea localităților. Instituția a făcut verificări în toate UAT-urile din județ și la operatorii de salubritate, ai stațiilor de sortare, compostare și tratare mecano-biologică și la cei ai depozitelor de deșeuri, iar concluziile nu sunt deloc liniștitoare căci, practic, rezultă, că este un adevărat dezastru.

În urma verificărilor, au fost constatate neconformități în colectarea separată a deșeurilor reciclabile în comunele Poiana, Independența, Scânteiești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Gohor, Berești-Meria, Ivești, Movileni, Barcea, Braniștea, Smârdan, Schela, Piscu, Grivița, Tudor Vladimirescu, Liești, în municipiul Tecuci, precum și în orașul Târgu Bujor. Pentru această neconformitate, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, constând în 19 amenzi, în valoare de 230.000 de lei, și șase avertismente.

În privința depozitării deșeurilor de diverse categorii pe amplasamente neautorizate, au fost întâlnite probleme la Vânători, Drăgănești, Brăhășești, Măstăcani, Cudalbi, Independența, Rediu, Pechea, Cosmești, Piscu și Nicorești. Comisariatul Județean Galați a aplicat 11 sancțiuni contravenționale, constând în nouă amenzi, în valoare de 220.000 de lei, și două avertismente.

Au fost identificate amplasamente cu deșeuri abandonate și depozitate ilegal în 59 de locuri, pe o suprafață de circa 83.468 metri pătrați, mai ales în comunele Pechea, Brăhășești, Drăgănești, Măstăcani, Piscu, Vânători și Matca, neconformitate pentru care au fost aplicate nouă avertismente. În același timp, avându-se în vedere că nu au fost respectate măsurile dispuse de comisarii GNM cu privire la salubrizarea terenurilor pe care s-au constatat depozitări ilegale de deșeuri, au fost aplicate amenzi în valoare de 100.000 de lei la Ghidigeni și Cudalbi.

Per ansamblu, în urma controlului tematic privind salubrizarea comunelor, Comisariatul Județean Galați a aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, din care 36 de amenzi, în valoare de 810.000 de lei, și 37 de avertismente.

Acțiunea a continuat și în anul 2022. Au fost efectuate 15 controale, din care 11 în UAT-uri și patru la agenții economici care realizează colectarea și transportul deșeurilor, fiind înaintată o plângere penală cu privire la eliminarea și incendierea deșeurilor în Brăhășești.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr