Au început procedurile de licitație pentru studiul de fezabilitate și documentația tehnică în ceea ce privește drumul transregio care va lega Galați de autostrada A2.
Proiectul privind Drumul expres TransRegio Galați- Brăila – Slobozia – Drajna – Autostrada A2- Chiciu reprezintă o investiție importantă, bazată pe o alianță administrativă a patru județe ce are ca scop implementarea de proiecte majore în infrastructura de transport în zona de Est și Sud a țării.
Viitorul drum transregio are o lungime estimată de 150 de kilometri, iar pentru acest proiect, care se derulează prin ADI- Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, (formată din CJ Galați, CJ Brăila, CJ Călărași și CJ Ialomița), există un parteneriat cu CNAIR.
„Astăzi au fost demarate procedurile de achiziție publică pentru întocmirea studiului de fezabilitate cu elemente de D.A.L.I, studiu ce este necesar pentru a găsi alternative de traseu, fie pentru extinderea la patru benzi a unor porțiuni de drum din ruta actuală, fie de realizare de la zero a unor tronsoane de drum nou.Se vor analiza inclusiv variantele unor centuri ocolitoare, astfel încât traficul să fie scos din localități, iar conducătorii auto să ajungă mult mai repede la Austrastrada Soarelui și mai departe la Chiciu – Călărași.De asemenea, pe unde va trece ruta, ce soluții tehnice vor fi impuse, dacă vor fi realizate centuri ocolitoare, pasaje sau poduri rutiere, vor decide specialiștii”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Dosarul de finanțare este depus pentru obținerea de fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru partea de proiectare. După realizarea documentației tehnice, proiectul de finanțare a construcției drumului transregio urmează să fie depus pe Programul Operațional De Transport. Practic, totul depinde de decizia organismelor europene în privința finanțării, care se ridică la peste 600 de milioane de euro, altfel toată povestea este doar campanie electorală anticipată…