Primarul Galațiului se fudulește cu faptul că un cimitir din Galați a ajuns pe „ruta culturală europeană”. Pe când și morga?

Trei cimitire din țară, între care și Cimitirul „Eternitatea” din Galați, au aderat la Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa și fac acum parte din Ruta Culturală a Cimitirelor Europene. Nu zicem că-i neapărat rău, doar că ne-ar fi plăcut să ne mândrim cu atragerea unor investitori de calibru sau cu niște investiții publice zdravene, care să atragă investiții, capital, locuri de muncă. Că nu dezvoltăm orașul cu 3,14 turiști veniți să vadă bălăriile și coroanele de la Eternitatea…

În ritmul ăsta, s-ar putea să ne pomenim că președintele CJ se va fuduli, la rândul lui, cu morga spitalului județean (chiar se construiește una nouă, apropo), pe motiv că de acolo vine „materia primă” pentru cimitirul gălățean intrat în ruta nimicului european.

Una peste alta, e bine să aflați că Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) promovează importanța cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios, inclusiv prin includerea în Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route). Totodată, calitatea de membru oferă și oportunitatea de a beneficia de consultanță în proiecte cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirului sau pentru cercetare.

Ruta Culturală a Cimitirelor Europene este cel mai vizibil şi activ proiect al asociaţiei, premiat de Organizaţia Mondială de Turism a Naţiunilor Unite, un itinerar cultural dezvoltat încă din 2010 sub umbrela Institutului European pentru Rute Culturale.

De altfel, doar trei astfel de cimitire din România au aderat la Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa: Cimitirul „Eternitatea” din Galați, Cimitirul Central din Cluj-Napoca „Hajongard” și Cimitirul „Şerban Vodă” (Bellu) din Bucureşti.

Cimitirul „Eternitatea” a fost înfiinţat de Primăria Galaţi în anul 1865, are o suprafaţă totală de 22 de hectare și numără 26.684 de morminte. Cimitirul „Eternitatea” este şi locul unde s-au ridicat monumente în memoria eroilor români şi străini căzuţi pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar şi în Revoluţia din Decembrie 1989. Cel mai impunător monument este Mausoleul eroilor, urmat de Monumentul eroilor români, Monumentul eroilor francezi și Monumentul eroilor germani.

Printre personalităţile vieţii publice înmormântate în Cimitirul „Eternitatea” se numără: Charles Cunningham (1801 – 1860), fost vice-consul şi apoi consul al Regatului Britanic la Galaţi şi Brăila; Vincenzzo Fanciotti (1824 – 1886), care a contribuit la ridicarea Şcolii Comerciale „Alexandru Ioan Cuza” fiind cel care a oferit locul pe care va începe, în 1881, să se construiască localul şcolii; Gheorghe Fulger (1832-1899), primar al Galaţiului între 1883 și 1884; Ioan D. Prodrom (1867– 1952), filantrop și remarcabil om politic gălățean, primar al orașului Galați (1923-1925), Senator, Președinte al Camerei de Comerț din Galați și Prefect al județului Covurlui; Nicolae Mantu (1871-1957) unul dintre cei mai apreciaţi pictori români.

Informații despre obiectivul gălățean se găsesc acum și pe site-ul oficial al asociației https://www.significantcemeteries.org/2022/06/eternitatea-cemetery-of-galati-romania.html.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr