Cum vă pot lăsa fără bani hackerii ruși în numele Fiscului român. Ce trebuie să știți despre asta

O nouă formă de escrocherie prin internet capătă amploare de câteva luni. Este vorba de emailuri de tip „phishing” transmise de pe o serie de servere localizate în special în Rusia, care au ca destinatari cetățeni români. În linii mari, aceste mesaje reproduc însemnele ANAF din România și anunță plăți fiscale restante.

Șmecheria este că la este este atașat un link care, în teorie, vă trimite către portalul Fiscului, pentru a vedea concret despre ce datorie este vorba și cum se poate rezolva problema. În realitate, însă, dacă deschideți rrespectivul link vă va fi infectat calculatorul/telefonul cu un virus de tip „Trojan” care vă va copia datele importate, dar mai ales parolele stocate în conturile dumneavoastră Google sau Microsoft. Dacă nu știați, aflați acum: Google (în caz că aveți cont la ei, adică aveți un mail de tipul „@gmail.com”) și Mocrosoft (în caz că aveți Windows cu licență) au introdus de câțiva ani „facilitatea” stocării parolelor și userului. Probabil că ați întâlnit de multe ori mesajul „salvați parola?”, iar 99% dintre oameni bifează „da” la întrebare.

Ei bine, tocmai această bază de date este căutată de hackeri, care ulterior vă pot sustrage banii din conturi sau pot face cumpărături în numele dumneavoastră. Soluția: nu deschideți linkurile de aceste emailuri. De fapt, de la niciun email care nu vine dintr-o sursă verificată.

Acest gen de fraudă este cunoscut de ANAF, care atenţionează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt înştiinţaţi că au plăţi fiscale restante. „Pentru siguranţa dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideţi aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu accesaţi documentele anexate sau linkurile din conţinut”, transmite ANAF.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr