Două firme din Galați, în TOP 30 la nivel național la cifra de afaceri realizată în domeniul construcțiilor

Deși poate părea surprinzător (dat fiind că auzim foarte des că Galațiul nu are economie, trăiește din videochat și alte tâmpenii) un clasament realizat recent de Economedia, pe baza rezultatelor financiare furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, arată că două firme din județul nostru sunt în TOP 30 la nivel național în domeniul construcțiilor, pe baza cifrei de afaceri.

Interesant este că primii zece constructori din România au realizat împreună, în anul 2021, afaceri de 8,82 miliarde de lei, adică undeva spre 1,8 miliarde euro.

Liderul pieței construcțiilor în 2021 a fost Spedition UMB, cu o cifră de afaceri de 1,32 miliarde de lei și un profit de 29 de milioane de lei. De altfel, cele trei firme ale grupului UMB (Spedition UMB, Tehnostrade și Sa&Pe Construct), controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, ocupă trei dintre primele patru locuri ale topului național, dovedind că omul de afaceri băcăuan este adevăratul „jupân” în domeniu. Nu de degeaba este supranumit, de mai mulți ani, „Regele Asfaltului”.

Între ele, pe locul doi, și-au făcut loc italienii (vorba vine „italieni”, căci firma este înmatriculată în România, funcționează după legile noastre) de la WeBuild (fosta Astaldi), cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde lei.

Trebuie spus că atât grupul UMB, cât și italienii de la WeBuild au lucrări în zona Galațiului. UMB construiește Drumul Expres Brăila – Galați, iar italienii fac drumurile de acces la podul peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea. Dacă nu ei, care-s liderii domeniului, atunci cine?

În Top 100 realizat pe baza cifrelor furnizate de Registrul Comerțului se regăsesc, în primele 30, și două firme de construcții din Galați. Arcada Company SA, având ca obiect de activitate „Construcția de poduri și tuneluri”, este pe locul 18, cu o cifră de afaceri netă de aproximativ 329 de milioane de lei. Printre cele mai recente lucrări contractate de Arcada se numără cele de la infrastructura feroviară din Portul Constanța, dar și de modernizare în stațiile Fetești și Ciulnița, ambele semnate cu CFR SA.

Cea de-a doua firmă gălățeană din topul național al constructorilor este Tancrad SRL („Lucrări de construcții drumuri și autostrăzi”), cu o cifră de afaceri netă de 290 de milioane de lei în anul 2021. Tancrad este implicată în marea majoritate a lucrărilor de modernizare sau reabilitare din municipiul Galați, și se află pe locul 27.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr