După câte se laudă entuziast Petre Daea, ministrul cunoscut și drept „agentul Oaie”, dar și politicienii locali de la PSD (căci Daea e omul lor, na!) ar fi vorba de o investiție „sigură, care nu suportă amânare”, fiind finanţată prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii. Se va ridica aproximativ 100 de milioane de euro, pentru a iriga 28.000 de hectare de teren agricol situat în zona central-vestică a județului Galați.
Ce-i drept, pare o o investiție extrem de importantă pentru agricultura gălățeană, mai ales în noul context internațional, în care specialiștii avertizează o posibilă criză alimentară. Bine, dacă se va face cu adevărat, nu se va dovedi o nouă gargară a ministrului Daea. Nu de alta, dar acesta a promis investiții în irigațiile gălățene și în precedentele mandate. Doar le-a promis.
Dacă va fi concretizat, totuși, proiectul va duce în mod cert la creșterea producției agricole din județ și la crearea de noi locuri de muncă. După câte a mărturisit Costel Fotea, președintele CJ Galați (care, surprinzător, știa o mulțime de detalii, de zici că finanțarea fusese deja aprobată), se vor construi stații de pompare a apei din barajul Movileni, precum și toată infrastructura necesară pentru a iriga mii de hectare de teren agricol.
Cheltuielile cu aducerea apei vor fi reduse cu mai bine de jumătate, pierderile vor fi zero, iar apa va ajunge la rădăcina plantei în aproximativ 12 ore. Astfel, în prima etapă, vor putea fi irigate aproape 15.000 de hectare din Drăgănești, Barcea, Ivești, Liești și o parte din Cudalbi, iar în cea de-a doua etapă alte 13.000 de hectare din Matca, Cudalbi și Valea Mărului.
În același timp, deși câmpurile sunt realmente pârjolite în județ, ministrul Daea promite ceea ce nici măcar Sfântul Petru nu poate promite: că alimentele nu se vor scumpie. Hai, bre, nene Daea, că bați câmpii. Până și un copil de clasa a cincea știe că prețurile se reglează altfel decât politic…
„Nu vor fi influenţe majore asupra preţurilor la raft din cauza acestei situaţii, pentru că România produce, a produs şi anul acesta şi va încheia recoltatul în câteva zile iar recolta va asigura necesarul ţării şi un excedent pe care îl va exporta, în aşa fel încât fermierii să beneficieze de veniturile pe care le pot regăsi prin valorificarea producţiei pe care o obţin”, a declarat ministrul, cu cunoscuta-i convingere naivă.
Evident, ministrul și-a pus și o „coardă de siguranță” și a făcut aluzie la „greaua moștenire” lăsată – culmea! – de un coleg de la PSD (anchetatul penal Chesnoiu, nimeni altul). Bine, dar vine acuma Tarzanul agriculturii, omul cu oaia pe blazon, și rezolvă!
„Este o îngrijorare a tuturor şi o supărare legitimă. De doi ani de zile, din anul 2020 şi 2021 în sistemele de irigaţii nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeaşi stare de lucruri pe care am lăsat-o în 2019, cu excepţia unităţilor unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de execuţie a lucrărilor de investiţii, etapa aceasta de început, de reluare a lucrărilor de investiţii a fost depăşită. Până la PNRR, să punem în stare de funcţionare sistemul cu banii pe care îi avem şi pe care îi are ANIF, repartizaţi din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro şi din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfăşurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, măsurile concrete la faţa locului sunt soluţia. La nivelul ţării situaţia nu este disperată. Nu sunt probleme în sistemele de irigaţii, căutăm să irigăm cât mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am întâlnit că vor lucra zi şi noapte pentru a pune în stare de funcţionare cât mai multe staţii”, a precizat şeful de la Agricultură.