Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi l-au trimis în judecată pe Dragoş Alexandru Opreanu, fostul prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, aflat în prezent în arest la domiciliu, pentru delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de gestiune frauduloasă în varianta agravată şi în formă continuată.
Pe 14 iulie, rechizitoriul şi dosarul au fost înaintate Judecătoriei Galaţi, în vederea verificării legalităţii sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi cu propunerea de menţinere a măsurii preventive a arestului la domiciliu, a măsurilor asigurătorii, respectiv de desfiinţare a înscrisurilor întocmite în fals.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Dragoş Opreanu, în calitate de director al Direcţiei Juridice şi Resurse Umane şi fost prorector responsabil cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică, cu drept de gestiune în ceea ce priveşte resursele băneşti, este principalul suspect în afacerea cu taxe judiciare de timbru descoperită de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei.
Procurorii îl acuză că a indus în eroare cinci angajaţi ai Universităţii din Galaţi, care au ridicat din casierie suma de 270.000 de lei şi i-au dat-o lui Opreanu în mai multe tranşe. Banii ar fi fost destinaţi plăţii unor taxe judiciare de timbru în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri – deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru. Practic, fostul prorector i-a determinat pe angajaţii Universităţii să scoată banii, pe care ulterior i-a folosit în scop personal.
”Din probele administrate, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că Dragoş Opreanu în calitate de funcţionar public acesta ocupând funcţia de director interimar al unei direcţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi – 30.06.2016 -10.08.2017, director al aceleiaşi direcţii în perioada 11.08.2017 – 23.02.2020 şi persoană cu funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ superior menţionată anterior, responsabilă cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică – 24.02.2020 – 25.02.2021. cu drept de gestiune şi dispoziţie în ceea ce priveşte resursele băneşti alocate direcţiei/direcţiilor conduse, în perioada 30.06.2016 – 25.02.2021, şi-a însuşit în interesul său suma de 270.726,50 lei, ce i-a fost predată de către cinci martori (consilieri juridici în cadrul direcţiei menţionate), precum şi de o martoră care ocupa funcţia de administrator patrimoniu în cadrul instituţiei de învăţământ”, au stabilit anchetatorii.
Fostul prorector le-a cerut mai multor angajaţi ai Universităţi să facă nu mai puţin de 68 de retrageri din casierie pe motiv că are nevoie de sumele de bani pentru achitarea unor taxe judiciare de timbru.
„Inculpatul i-a determinat pe aceştia să solicite în numerar de la casieria universităţii suma însuşită (un număr de 68 de operaţiuni de acordare avansuri), prin întocmirea unor documente în care au atestat nereal că sumele solicitate/ridicate erau folosite pentru plata unor taxe judiciare de timbru la oficiile poştale din municipiul Galaţi, taxe necesare în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri (deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru). Aceste fapte au fost încadrate la delapidare în formă continuată”, explică procurorii.
În urma anchetei, procurorii au descoperit că Dragoş Alexandru Opreanu a alterat peste 600 de chitanţe prin scanarea originalelor şi modificarea copiilor obţinute în sensul majorării de 100 de ori a sumelor consemnate iniţial în mod real.
”Fostul prorector, în perioada 30.06.2016 – 26.02.2021, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu a alterat un număr de 610 înscrisuri oficiale, respectiv chitanţe emise de Compania Naţională Poşta Română S.A. – Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, prin care s-a atestat plata unor sume de bani de către Universitatea din Galaţi, cu titlu de taxe judiciare de timbru, prin scanarea originalelor şi intervenţia pe documentele astfel obţinute asupra sumelor consemnate real, care au fost majorate de 100 de ori pe fiecare document scanat/chitanţă, folosind înscrisurile obţinute (alterate) atât pentru a crea aparenţă de legalitate a cheltuirii sumei de 270.726,50 lei ridicată din casieria universităţii de cei cinci martori susmenţionaţi, cât şi pentru a-şi acoperi însuşirea în interes personal a sumei menţionate, adică fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată”, spun anchetatorii.
Procurorii au stabilit şi că fostul prorector i-a determinat pe cei cinci angajaţi ai Universităţii să folosească, din culpă, cele 610 chitanţe pe care le-a falsificat în modalitatea descrisă anterior, pentru a crea aparenţa de legalitate a utilizării sumelor ridicate din casieria universităţii de martorii menţionaţi, în acest caz fiind vorba de participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată (610 acte materiale).
Anchetatorii au descoperit că 449 de înscrisuri oficiale ale Universităţii din Galaţi conţin date nereale, cum ar fi necesitatea cheltuirii sumei de 270.000 de lei pentru plata taxelor de timbru. În realitate, Dragoş Alexandru Opreanu a creat o aparenţă de legalitate ca să poată folosi ulterior banii în scop personal.
„În plus, a determinat, cu intenţie, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiei de învăţământ să ateste nereal (să completeze şi să semneze), din culpă, într-un număr de 449 de înscrisuri oficiale aparţinând Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi (referate de necesitate şi oportunitate, angajamente bugetare, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, dispoziţii de plată, registru de casă şi deconturi de cheltuieli) împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv necesitatea eliberării, eliberarea şi utilizarea sumei de 270.726,50 lei din casieria universităţii în scopul plăţii taxelor judiciare de timbru, sumă pe care şi-a însuşit-o, semnând şi o parte din înscrisurile oficiale falsificate în modalitatea descrisă, respectiv un număr de 171 (referate de necesitate şi oportunitate, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, deconturi de cheltuieli şi dispoziţii de plată) – participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (449 acte materiale)”, mai precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.