Țeapa luată de CJ Galați cu noul Muzeu de Artă Vizuală. Va costa dublu față de cât s-a licitat acum patru ani

În caz că nu știați, în Parcul Rizer, chiar în fața Spitalului Militar din Galați, se construiește, de patru ani încoace un spectaculos sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală. Proiectul este foarte șmecher (aparține lui Dan Ujeucă, locația este superbă, necesitatea nu-i discutabilă (muzeul – unic în țară – funcționează acum la parterul unui bloc din zona Pieței Centrale), bani era, însă lucrurile au mers dezastruos deoarece firma care și-a adjudecat contractul, în 2018, s-a dovedit incapabilă să ducă lucrurile la capăt.

De altfel contractul cu Midanne Invest Grup SRL a și fost reziliat în toamna anului trecut (lucrările fiind abandonate la 60%) după cum anunța Costel Fotea, președintele CJ Galați.

„Reziliem contractul de execuție cu firma bucureșteană Midanne Invest Grup SRL, care s-a dovedit a fi un constructor total neserios, în ciuda faptului că toate plățile au fost făcute la timp de către noi. Nu ne rămâne decât să căutăm o altă companie care să finalizeze acest sediu de muzeu unicat, cu aspect futurist, dorit de toți gălățenii”, declara Fotea.

Urmarea firească a fost organizarea unei noi licitații, care tocmai a fost finalizată, pentru finalizare investiției. Însă – surpriză! – cei 40% rămași de executat vor costa mai mult decât contractul inițial, ceea ce face ca muzeul să nu mai coste în jur de 4 milioane de euro, cât se stabilise inițial, ci peste 8 milioane de euro, cu tot cu TVA. O sumă uriașă, fără îndoială, căci raportat la cei 4.000 de metri pătrați de construcție rezultă un preț exorbitant, de 2.000 de euro pe metrul pătrat, în condițiile în care pe piața concurențială privată clădirile complexe de acest fel costă între 1200-1300 de euro/mp. Hai 1.500-1600 de euro/mp pentru soluții complexe și finisaje de lux. În niciun caz 2.000 de euro/mp.

Mai mult decât atât, proiectul nu a trezit cine știe ce interes printre constructori, deci concurența a lipsit. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o singură ofertă a fost depusă în cadrul licitației organizate de Consiliul Județean Galați pentru finalizarea lucrărilor la Muzeul de Artă Vizuală din Parcul Rizer. Este vorba despre asocierea Lemacons – Tancrad, care are subcontractanți firmele Mar-Ina-Prodprest, Quantum Construct și RCG Fast Security. Contractul licitat are o valoare totală de 18.817.967 de lei fără TVA.

Vă reamintim că firma bucureşteană Midanne Invest Grup SRL, având ca subcontractant societatea Termhidro SRL din Brăila, a câştigat licitaţia inițială cu o ofertă de 17.687.687 de lei fără TVA, din care a făcut doar 60%.

Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr