Studiu de fezabilitate de o jumătate de milion de euro pentru 40 de kilometri din DN25. Scump, dom’le, scump!

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a semnat pe 27 iulie 2022 contractul privind realizarea studiului de fezabilitate, a studiilor de teren și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea DN25, pe tronsonul Galați – Tudor Vladimirescu.

Licitația a fost câștigată de S.C Like Consulting S.R.L, iar valoarea contractului este de 2.180.000 de lei (fără TVA). Mai pe europenește, peste o jumătate de milion de euro, cu tot cu taxe, doar pentru un prăpădit de studiu de fezabilitate de modernizare a unei șosele care deja există, de aproape 1.000 de ani, nu trebui făcută de la zero.

Una peste alta, Fotea este mândru de afacere și, dacă e să judecăm drept, scopul este unul nobil, chiar dacă enervează un pic mijloacele. Zicem asta deoarece suma foarte mare pentru un banal studiu de fezabilitate va fi încasată de o firmuliță din Teleorman (mai exact din „metropola” Roșiorii de Vede), care are 2 angajați (bilanț contabil 2020) și care în ultimii 5 ani a realizat o cifră de afaceri anuală medie de DOAR jumătate din contractul câștigat la CJ Galați. Așa-i, însă patronul ei a fost o vreme consilier al ministrului Transporturilor, sub guvernarea struțo-cămilă Cioloș, deci este „mufat” la sistem.

Evident, pe site-ul companiei, S.C Like Consulting S.R.L se laudă e „dă București”, că are puncte de lucru în toată țara samd. Realitatea contabilă însă (aia de la ministerul de Finanțe) este că avem de-a face cu un soi de „integrator” care acționează într-o rețea bine țesută de firme, sub umbrela Like Consulting. „Una mana altera mana labat” zicea latinul, iar românul zilelor noastre ar traduce: „una mie, una ție, bine nouă să ne fie!”.

„DN 25 este una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din județ, traficul fiind infernal în anumite momente ale zilei. Drumul trebuie modernizat și extins la patru benzi acolo unde este posibil. Pentru a realiza acest lucru cât mai repede, am făcut un parteneriat cu CNAIR, care are în proprietate și administrare acest drum, pentru o amplă și necesară investiție de modernizare pe aproximativ 40 de kilometri, între Galați și Tudor Vladimirescu. Firma care a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate are doar câteva luni la dispoziție pentru a configura cea mai bună variantă de traseu, inclusiv pentru a stabili zonele unde se pot construi pasaje sau poduri. După ce vor fi făcute toate aceste studii, proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Una peste alta, contractul prevede realizarea studiului de fezabilitate și a documentației de autorizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv studiul geotehnic, ridicările topografice, studiul hidrologic, studiul de trafic, studiul hidraulic, studiile de coexistență, studiul arheologic, toate studiile specifice solicitate de instituțiile avizatoare, documentaţiile suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, documentația necesară obținerii avizului de oportunitate, studiul de evaluare a emisiilor CO2, analiza cost-beneficiu, analiza instituțională, raportul privind evaluarea impactului asupra mediului, harta cu datele de geolocalizare ale investiției, raportul privind utilitățile (unde este cazul) și documentația tehnică aferentă stabilirii culoarului de expropriere (dacă este cazul).

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr