E oficial! Primăria Galați se pregătește să investească în cele 5 cinematografe pe care le-a preluat de la RADEF

Soarta pare să le surâdă din nou celor 5 cinematografe din Galați căzute în adâncă mizerie și degradare după ce au scăpat de tăvălugul retrocedărilor (sau al demolărilor). Protocolul de predare-primire semnat de Primăria Galați cu cu RADEF „RomâniaFilm” a ajuns pe masa aleșilor locali, care vor trebui (sau nu; votul decide) să își însușească acest document și să afle ce obligații și-a asumat municipalitatea.

Vă reamintim că Primăria municipiului Galați a câștigat în instanță, încă de anul trecut, fostele cinematografe „Țiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” și Grădina de Vară (FOTO), însă abia acum s-a ajuns la faza protocolului de predare-primire a clădirilor. Trebuie spus că RADEF nu predă municpalității niciun alt obiect de inventar, ci doar clădirile.

Potrivit documentului ajuns pe masa consilierilor, „Consiliul Local al municipiului Galați se obligă ca, în termen de maximum patru ani, să asigure prin investițiile necesare reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și a grădinii de spectacol cinematografic preluate”.

Sentința civilă a Curții de Apel Galați, rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, certifică transferul dreptului de proprietate asupra cinematografelor amintite, obligând RADEF RomâniaFilm să predea imobilele respective „prin încheierea unui protocol de predare-primire”.

Prin perfectarea protocolului, „Primăria își însușește necondiționat întregul pasiv cert, lichid și exigibil în cuantum de 251.522 de lei, aferent activelor în valoare totală de 3.960.804 lei, reprezentat de sălile de spectacol cinematografic – teren și construcție. De asemenea, pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, Primăria se obligă să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic, cu prioritate a acelor producții cinematografice realizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 39/2005. Consiliul Local al municipiului Galați se obligă ca, în termen de maximum patru ani, să asigure prin investițiile necesare reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și a grădinii de spectacol cinematografic preluate”, după cum se menționează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Interesant este, însă, că transferul patrimoniului poate fi anulat oricând dacă primăria nu investește. Documentele stipulează că, în cazul în care se constată nerespectarea obligațiilor ce revin autorității administrației publice locale, Ministerul Culturii va iniția procedurile necesare pentru revenirea imobilelor în domeniul privat al statului. Concluzia este, așadar, că Primăria se pregătește să investească acolo, căci altfel la ce bun toată această desfășurare de forțe, nu?

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr