Marele depozit județean de deșeuri de la Valea Mărului, în sfârșit finalizat. A costat 14 milioane de euro

Au fost finalizate lucrările la noul depozit de deșeuri menajere din județul Galați, cel de la Valea Mărului, în cadrul unei investiții de 69.940.160 de lei. Acest contract este o parte din ampla investiție care privește managementul deșeurilor din județ, în valoare de 481.894.052 de lei, finanțată cu fonduri europene prin Programul Infrastructură Mare.

“Implementăm la Galați un sistem unic în țară de management al deșeurilor. În cadrul acestui proiect amplu de mediu, am finalizat o investiție extrem de importantă în domeniul gestionării deșeurilor menajere.

Noul depozit de la Valea Mărului este dotat cu tehnologii de mediu de ultimă generație și respectă cele mai drastice norme impuse de autoritățile europene în acest domeniu. Practic, va dispărea vechea imagine a gropii de gunoi, cu miros neplăcut, pungi și resturi de deșeuri împrăștiate de vânt. Regulile de depozitare sunt schimbate fundamental, adaptate noilor criterii de mediu, astfel că, până să fie aduse aici, la Valea Mărului, deșeurile menajere și cele nepericuloase vor fi colectate separat, sortate și tratate mecano-biologic, astfel încât în noul depozit va ajunge doar un compost, care la anumite intervale de timp va fi acoperit cu strat de pământ.

Calculele specialiștilor arată că, după operațiunile de sortare și tratare, doar jumătate din deșeurile menajere colectate de la populație va ajunge în depozitul de la Valea Mărului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul depozit are o capacitate de un million de metri cubi şi este proiectat să aibă o durată de viaţă de 30 de ani.

“Este dotat cu o stație ultraperformantă de epurare a apelor, are propria stație de sortare, sistem modern de drenare și colectare a levigatului, de colectare a gazelor de fermentație și sistem de monitorizare a pânzei freatice. Pentru a deveni funcțional, este nevoie de un agent economic specializat care să gestioneze activitatea depozitului. Astfel, vom demara procedurile de atribuire prin licitație pentru desemnarea unui operator”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Noul depozit de deșeuri menajere de la Valea Mărului are propriul laborator de analize a probelor de mediu, stație meteo, clădire administrativă, garaj cu atelier mecanic, stație de alimentare, stație de spălare și încă o ministație de epurare a apelor uzate. De asemenea, au fost achiziționate mai multe utilaje de mare tonaj, care vor fi folosite în cadrul depozitului.

Suprafaţa totală aferentă depozitului pentru întreaga perioadă de funcţionare este de 15 hectare.

În acest moment, în cadrul altor contracte, se lucrează la finalizarea drumului de acces și la extinderea unui canal de colectare a apelor pluviale.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr