De la o vreme, șleahta politică încălecată pe țară nu se mai deranjează nici măcar să salveze aparențele atunci când își pune cozile te topor pe funcții. Pur și simplu numesc niște inși, fără concurs, în funcții care ar trebui ocupate numai și numai pe bază de competență demonstrată prin concurs. Revoltător este că se întâmplă inclusiv la instituții de care depinde fundamental viitorul acestui popor, cum ar fi inspectoratele școlare județene. Că tot ne plângem că școala românească se scufundă. Uite de asta!
Nu știm cu exactitate cum o fi în alte județe, dar senzația noastră este că la Galați s-a atins apogeul nesimțirii în materie de politizare a Inspectoratului Școlar Județean. Nu se mai numește politic doar conducerea din prima linie, ci s-a ajuns să fie necesar carnetul de partid (PNL și PSD) pentru a ocupa o funcție de nivel 3 sau 4.
Culmea nesimțirii politrucilor s-a manifestat plenar pe 31 august 2022, când au expirat mandatele șefilor ISJ Galați. În orice țară civilizată s-ar fi organizat din vreme un concurs. Fie și un concurs aranjat, dar măcar se crea impresia de moralitate și legalitatea. Nu și în România, nu și la Galați. Pe 31 august (într-o duminică, deci), aproape de miezul nopții, Ministerul Educației a trimis o listă de numiri care să păstorească educația în următoarea perioadă.
Toți unul și unul, toți membri de vază PNL și PSD, de ai zice că toată competența educațională a lumii s-a adunat la ăștia în partide, cei care nu-s acolo sunt niște proști, nu au niciun fel de competență în mangementul educației
Șefă a ISJ a rămas – deloc surprinzător – profesoara Gina Brînzan, o entuziastă activistă liberală, dar și nevasta unui activist civic „independent” pe nume Bogdan Radu Brânzan. Adjuncți sunt: Florin Andronic (de la Școala 29, propagandist de frunte în PSD; de-a dreptul scârboase osanalele aduse acestuia la postul TV local de propagandă PSD) și Iolanda Bulgaru (consillier local PSD la Tg Bujor, directoare a liceului din micuțul oraș). Vestea bună, totuși, este că n-a mai primit funcție de adjunct educatoarea Selena Costea de la Liești (care rămâne totuși în instituție ca inspector de specialitate), căci are susținere solidă în PSD.
La Casa Corpului Didactic rămâne pe funcția de director Doina Geru (de la PNL; a candidat la CJ la ultimele alegeri), ce numită interimar în mai 2020 și rămasă interimară pentru veșnicie. Este soția lui Doru Geru, actual avocat, dar fost polițist (a fost adjunct al șefului Poliției Județului Galați).
Dar iată lista completă a noilor șefi ai ISJ Galați, numiți de conducerea Ministerul Educației noaptea, ca hoții, în cel mai pur stil al dictaturii politice care a încălecat România. Concurs? Altădată!
– Inspector școlar general – prof. Brînzan Gina;
– Inspector școlar general-adjunct – prof. Andronic Florin;
– Inspector școlar general-adjunct – prof. Bulgaru Iolanda;
– Inspector școlar pentru management educațional – Costea Selena;
– Inspector școlar pentru managementul resurselor umane – Diacănu Adrian;
– Inspector școlar pentru educație timpurie – Dobrin Mihaela;
– Inspector școlar pentru învățământ primar – Bărbătescu Nineta;
– Inspector școlar pentru limba și literatura română – Cojocaru Eleny;
– Inspector școlar pentru limbi moderne – Ștefan Elena Gabriela;
– Inspector școlar pentru matematică – Grecu Gabriela;
– Inspector școlar pentru fizică; Inspector școlar pentru chimie – Trifan Iuliana;
– Inspector școlar pentru geografie; Inspector școlar pentru învățământ particular și alternative educaționale – Puțanu-Cuzub Marius – Daniel;
– Inspector școlar pentru istorie, socio-umane; Inspector școlar pentru proiecte educaționale – Dumitriu Elena-Simona;
– Inspector școlar pentru arte – Vădeanu Sorina;
– Inspector școlar pentru religie; Inspector școlar pentru educație permanentă – Oprișan Magdalena;
– Inspector școlar pentru educație fizică și sport – Ghețău Florin;
– Inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic – Tatu Corina;
– Inspector școlar pentru management instituțional – Moza Aura Otilia;
– Inspector școlar pentru informatică; Inspector școlar pentru activități extrașcolare – Pantazică Camelia Mirela;
– Inspector școlar pentru managementul resurselor umane – Silivestru Adrian.
În tot acest timp, zeci de școli din județul Galați vor începe anul fără autorizație de funcționare. Cele mai mari probleme sunt la țară, acolo unde în multe locuri WC-urile școlilor au rămas în fundul curții, ca pe vremea dacilor. În Județ, 30 de școli nu au aviz de la Direcția Sanitar Veterinară, iar alte 26 de unități școlare nu au autorizație ISU de incendiu.
Din cele 30 de unități de învățământ fără autorizații sanitare de funcționare, 14 sunt în mediul urban, iar 16 sunt în mediul rural. La sate, cea mai mare problemă este lipsa toaletelor cu apă curentă, unde copiii sunt nevoiți să meargă, fie pe ploaie fie pe ninsoare până în curtea școlii. În astfel de cazuri se află grădinițe, școli și licee din comunele Drăgușeni, Jorăști, Pechea, Priponești și Vârlezi. Bine, la sediile PNL și PSD, care au orchestrat această mascaradă administrativă, problema toaletelor nu există. Deși deciziile luate sunt de tot rahatul…