Primăria municipiului Galați ne dă o o veste interesantă: piațeta din zona Bisericii „Greacă” va fi reamenajată și va redeveni „un loc plăcut pentru relaxare”. Bine, fusese un loc de relaxare excelent și când a fost amenajat, acum vreo două decenii, numai că între timp, chiar sub ochii edililor, a fost făcut terci de nesimțirea unor semeni de-ai noștri. Și nu cetățeni oarecare, ci unii de la care ne-am fi așteptat să aibă măcar un pic de responsabilitate în plus.
Ca să o spunem pe aia dreaptă, în zonă a fost montat, de la bun început, pavaj pietonal, care nu avea cum să reziste prea mult dacă nu era protejat. A fost una dintre primele bucăți de stradă închise pentru mașini în Galați, iar argumentele erau solide. Locul este mărginit de două clădiri vechi superbe (Biserica Greacă și Muzeul de Istorie), plus că este, practic, la kilometru zero al urbei. Asta ca să nu mai spume că ambele clădiri aveau și au nevoie de protejare împotriva vibrațiilor produse de traficul rutier.
Socoteala municipalității nu s-a potrivit însă, iar vina îi aparține în mare măsură, deoarece a permis ca spațiul pietonal să fie invadat de mașini. Și nu orice mașini. Au parcat acolo polițiștii de la secția 1 (ei, da: fix băieții cu „cașchetă” care ar fi trebuit să vegheze să nu se parcheze ilegal), plus șmecherașii „cu proptea” care „aveau treabă” pe la cârciumile din zonă, unde se știe că aglomerația e mare, dar parcarea e mică. Amenzi? Normal că nu s-au dat. Așa că tot pavajul din zonă a fost făcut terci. S-a pus pe banii noștri, s-a distrus pe banii noștri, se pune la loc pe banii noștri. Ce n-ați înțeles?
Una peste alta, contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost lansat în licitație publică, iar principalele lucrări presupun amenajarea platformelor pietonale cu plăci din granit, amenajarea spațiilor verzi cu sistem de irigații, precum și plantări de arbori și arbuști. De asemenea, va fi realizată o fântână arteziană și se vor instala gradene și jardiniere. Totodată, se vor instala rețele de apă și canalizare, de iluminat economic, dar și mobiler urban.
Valoarea estimată a contractului pentru realizarea acestui obiectiv este de 3.197.124,19 lei fără TVA (deci undeva la 800.000 de euro cu totul pentru o bucățică de teren de nici 1.000 mp; ai zice că se ridică acolo un bloc, nu că se pun niște pavele!), iar data limită pentru depunerea ofertelor este 29 septembrie 2022.
la final, un sfat fără taxă – că noi suntem cu spirit civic, nu trimitem factura, ca alții! – pentru primarul Ionuț Pucheanu: să monteze acolo direct pavele pentru trafic auto, căci oricum nu va fi spațiu pietonal, ci parcarea polițiștilor și cocalarilor, deci măcar să fim siguri că nu se strică investiția în doar câteva luni adică până-n alegeri. C-ar fi nasol, ar cam asigura „benzină” opozanților.