Doar 1% dintre gălățeni au cerut pastila de iod pentru situații de urgență nucleară

Deși s-a făcut o mulțime de gălăgie pe Facebook (semn că „zgomotul” de acolo este „decuplat” de interesul general, deci rețelele sociale devin tot mai mult o bulă a cârcotașilor de profesie), interesul gălățenilor pentru una dintre cele mai mediatizate campanii publice recente – pastila de iod pentru urgența nucleară – este aproape inexistent.

Din cele peste 850.000 de pastile cu iodură de potasiu distribuite în farmaciile din județul Galați, mai puțin de un procent au fost ridicate până acum. Precizăm că tabletele cu iod trebuie administrate preventiv doar în cazul extrem de puțin probabil al unui incident nuclear, altfel pot provoca reacții grave în organism.

În luna martie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a primit de la Ministerul Sănătății (MS) 857.000 de comprimate cu iodură de potasiu. Aproape imediat după invazia Rusiei în Ucraina, au început să apară temeri cu privire la un posibil incident nuclear de proporții într-una din centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile sanitare din România au luat decizia de a produce de urgență milioane de pastile cu iodură de potasiu. Tabletele au fost apoi trimise în țară, dar operațiunea s-a blocat brusc. Medicii de familie au refuzat să distribuie aceste pastile, spunând că o astfel de sarcină le-ar bloca activitatea de zi cu zi din cabinete. S-a ajuns astfel la un compromis, și anume ca medicamentul să fie predat unor farmacii, de unde persoanele din grupa-țintă să meargă să le ridice, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.

În două luni, însă, din cele peste 850.000 de pastile disponibile, au fost ridicate doar 6.090, după cum arată datele obținute de la DSP Galați. „A fost ridicate doar zece pastile în luna iulie și 6.080 în august. În total, 3.568 de gălățeni au primit prescripție de la medicul de familie pentru ridicarea din farmacii a tabletelor cu iodură de potasiu”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoare de cuvânt a DSP Galați.

Iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat ca metodă de protecţie în situaţii de urgenţă nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcţionează numai pentru a preveni absorbţia iodului radioactiv în glanda tiroidă și nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr