Șeful de la Taxe și Impozite din Primăria Galați este, oficial, și cu slănina-n pod și cu brișca unsă. A învins ANI în procesul de incompatibilitate

Daniel Stadoleanu, șeful Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, este un fel de miel blând. El suge la mai multe oi, cum ar veni. Sau, și mai plastic, e și cu slănina-n pos și cu brișca unsă (pe aia cu „sufletu-n rai” n-o amintim, că e prea „de șantier”). Spunem asta ținând cont că Stadoleanu este – oficial și simultan – atât angajat la stat (funcționar public), cât și întreprinzător privat, în calitate de expert contabil, respectiv expert contabil judiciar.

Acesta este și motivul pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat și, după o cercetare a situației, a transmis public, în luna februarie 2020, că directorul Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale din cadrul Primăriei municipiului Galaţi s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate deoarece, începând din septembrie 2013 a exercitat simultan funcţia publică de director executiv al Fiscalităţii şi calitatea de expert contabil, respectiv expert contabil judiciar.

Situația părea clară ca apa de izvor, dar ulterior s-a dovedit că nebănuite sunt căile justiției și că ceea ce pare alb poate fi negru. Și viceversa. După cum socotește hachița magistratului. Bine, încă de la început, Daniel Stadoleanu a declarat că a făcut proba că nu este în stare de incompatibilitate, ba mai mult, directorul Fiscalităţii gălăţene a afirmat că deţine o hotărâre a Curţii de Apel Galaţi în care se arăta că nu se află în stare de incompatibilitate.

„Am să contest în instanţă evaluarea Agenţiei Naţionale de Integritate deoarece o consider abuzivă. Le-am trimis probele şi am făcut dovada că nu mă aflu în stare de incompatibilitate. Le-am trimis şi hotărârea Curţii de Apel Galaţi în care se arată că nu există incompatibilitate. Cu toate acestea, văd că ei nu ţin cont de nimic şi cotinuă procedurile“, declara Daniel Stadoleanu în zilele fierbinți și agitate ale începutului disputei cu ANI.

Potrivit legii, funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice, dar şi în „alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public”.

Interesant este că decizia Curții de Apel invocată în apărarea sa de Stadoleanu este din 2018: „Decizia Curţii de Apel a venit ca urmare a unei abţineri într-un dosar în care eram numit expert judiciar. Eu am făcut cerere de abţinere, m-am abţinut şi Curtea de Apel s-a pronunţat şi a spus că nu e un caz de abţinere pentru că nu există conflict de interese între calitatea de funcţionar public şi speţa în cauză. Decizia respectivă este definitivă din 2018″, a explicat aceasta în replică la comunicatul inițial al ANI.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel Galaţi i-a dat dreptate lui Daniel Stadoleanu și în disputa directă cu ANI, mai exact a anulat raportul de evaluare al ANI. Această decizie a instanţei a fost atacată de ANI, însă procesul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde instanţa a respins definitiv recursul, zilele acestea.

Așadar, stimați gălățeni, stați liniștiți la locurile voastre! Principiul de la care a pornit legea privind incompatibilitatea – adică: dacă ești funcționar public nu-i legal să ai activități economice private în nume propriu – este valabil doar pentru fraieri. Iar Daniel Stadoleanu nu-i fraier, e ditamai directorului de la Taxe și Impozite în Primăria Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr