Șantierul Naval Damen Galați va construi două nave de salvare pentru IGSU. Valoarea acestora: 44 de milioane de euro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a participat pe 11 octombrie 2022, alături de secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la ceremonia de semnare a contractului pentru achiziţia a două nave multirol destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri.
Cele două ambarcaţiuni vor fi proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi.

„Dotările de ultimă generaţie ale celor două nave, care vor deservi structurile IGSU, vor permite intervenţia salvatorilor pe mare, în condiţii extreme. Achiziţia acestor nave este o premieră pentru structurile noastre şi sunt convins că vor contribui la creşterea eficienţei în misiunile la care vom fi chemaţi să răspundem. De asemenea, investiţia în achiziţionarea celor două nave are o importanţă deosebită şi pentru economia românească, având în vedere că proiectarea şi execuţia vor fi realizate la şantierul naval din Galaţi”, a declarat ministrul Afacerilor Interne în cadrul ceremoniei.

Achiziţia este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 şi are valoarea totală de aproximativ 44 mil de euro.

Noile ambarcaţiuni, care vor intra în dotarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pot asigura condiţiile necesare coordonării operaţiunilor comune cu alte structuri.

Ambarcaţiunile vor avea funcţia de centru de control, care permite interconectarea cu alte ambarcaţiuni în vederea acordării de sprijin pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, localizarea, preluarea ambarcaţiunilor şi a navelor aflate în derivă precum şi a persoanelor aflate în apă, localizarea şi lichidarea incendiilor izbucnite la bordul navelor sau platformelor maritime, stingerea incendiilor şi limitarea poluării.

Navele multirol vor intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în decembrie 2023, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr