Fragmente de oseminte umane, resturi de zidărie, dar și părți de vase medievale au fost descoperite de muncitorii societăţii Gospodărire Urbană, deveniți ad-hoc arheologi în timp ce săpau gropi pentru a planta pini ornamentali pe taluz, în dreptul Hotelului „Faleza” (zona din fotografie). Operațiunea a fost imediat oprită și au fost chemate autoritățile, dat fiind că prima bănuială a fost că ar putea fi vorba de indiciile unei crime.
Lucrurile s-au lămurit însă repede, căci rămășițele umane sunt vechi de secole și par a proveni din vechiul cimitir al Bisericii Precista, care a fost desființat cu sălbăticie (practic, zona a fost nivelată cu buldozerele, iar o parte din pământ a fost împins la vale, pe taluz!), în 1950, de către autoritățile comuniste. Zona a fost răvășită și la construirea șoselei falezei, care este săpată, practic peste cimitir, iar profanarea cimitirului a continuat atunci când s-a săpat fundația hotelului Faleza (care a fost dedicat activiștilor comuniști, era cu circuit închis până în 1990).
De altfel, specialiștii confirmă această ipoteză. Maria Răileanu, inspector în arheologie și monumente în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, a declarat că artefactele descoperite sunt medievale și că fac parte, aproape sigur, din cimitirul Bisericii „Precista”. De altfel, locul în care au fost descoperite face parte din zona de protecție a acestui monument istoric de importanță națională, așa că lucrările au fost oprite pentru a se face cercetări arheologice.
În aceeași zonă a fost descoperit și un fragment de zidărie – posibil să fie un fragment de fundație – deoarece trece cam prin toate gropile săpate. „Este un fragment de zid din cărămidă, legată cu mortar de var. Sunt și câteva fragmente de vase medievale. Fragmentele au fost prelevate. Se vor opri lucrările, în vederea efectuării cercetărilor arheologice”, a declarat Maria Răileanu.
Partea cumva bizară este că Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, dat fiind că așa prevede legea, chiar dacă osemintele descoperite sunt foarte vechi, iar dosarul va fi clasat în cele din urmă. Cooperativa munca în zadar, evident, tipic pentru îngălata birocrație românească…