Șapte medici de la Spitalul Județean Galați sunt anchetați pentru ucidere din culpă după ce un pacient a fost ținut la ușă până a murit

Șapte medici de la Spitalul de Urgență din Galați sunt anchetați pentru ucidere din culpă. Ei au testat inutil de mai multe ori pentru Covid un pacient aflat în stare critică și l-au ținut fără tratament, în frig, timp de mai multe ore, iar în final omul a murit.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați efectuează cercetări faţă de mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

„S-a reţinut că victima Florin-Nicu Chirilă s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14,00-15,00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea Covid, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ”, spun procurorii.

Duminică, 31.10.2021, bărbatul a fost adus de ambulanţă la ora 9,01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee; s-a deplasat la containerele UPU Covid din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, unde a fost înregistrat ca „suspect Covid“ şi i s-a efectuat o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la 11,37.

„Rezultatul testului PCR obţinut la ora 14,10 a fost echivoc, motiv pentru care a repetat analiza PCR. Pe toată durata zilei, victima Florin-Nicu Chirilă a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20,00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces”, au stabilit anchetatorii.

Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20,59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ. Luni, 1.11.2021, la ora 8,42, bărbatul a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containerele Covid şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Lidia Şandru cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă.

Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14,10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14,30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament, spun procurorii.

La ora 15,00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16,30, consultat şi returnat la ora 17,30 în U.P.U. – S.J.U. Galaţi.

Între orele 17,30-19,00, starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19,30 a fost internat efectiv pe Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4,30, Florin-Nicu Chirilă a decedat.

Prin ordonanţa din 31.10.2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a pus în mișcare acțiunea penală față de șapte medici, după cum urmează:

Dr. Cucu Bogdan-Dumitru, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, constând în faptul că: Duminică, 31.10.2021, în timpul serviciului desfăşurat la containere U.P.U. Covid, din cadrul S.J.U. Galaţi, în calitate de medic rezident, între orele 9,01-20,00, acesta nu a diagnosticat pacientul Florin-Nicu Chirilă şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Lidia Şandru, nu a stabilit un tratament cu antibiotic şi nu a supus spre confirmare tratamentul medicului supraveghetor.

Pe cale de consecinţă nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă. În această stare pacientul a aşteptat afară în frig până la ora 20,00, nefiind internat de facto şi neprimind niciun tratament adecvat, a solicitat externarea, care i s-a acordat semnând un document în care era stipulat clar că există riscul de a deceda.

„Luni, 01.11.2021, ora 9,00, primind acelaşi pacient, din dispoziţia medicului şef de tură Lidia Şandru, doctorul rezident Bogdan-Dumitru Cucu a dispus în mod inutil un nou test RTPCR, deşi rezultatul RT-PCR din ziua anterioară era negativ şi valabil pentru 48 de ore, timp în care nu i-a prescris niciun tratament, deşi trebuia să-i administreze de urgenţă antibiotic, fapt ce a condus la întârzierea internării şi a administrării tratamentului adecvat, contribuind în mod direct, din culpă, la reducerea şanselor de supravieţuire a victimei”, precizează procurorul de caz.

Dr Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi ucidere din culpă, fapte aflate în concurs real, constând în faptul că:

Duminică, 31.10.2021, în calitate de medic specialist şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând direct de activitatea medicului rezident Bogdan-Dumitru Cucu, aceasta nu l-a supravegheat conform atribuţiilor de serviciu, lăsând astfel posibilitatea ca pacientul Chirilă Florin-Nicu, în stare gravă, să fie lipsit de tratament de urgenţă cu antibiotic.

În ziua de luni, 01.11.2021, în calitate de medic specialist şi şef de tură, în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., din culpă, aceasta nu a prescris tratament de urgenţă cu antibiotic şi nu a luat măsuri pentru internarea de urgenţă la compartimentul de specialitate a pacientului Florin-Nicu Chirilă, adus cu ambulanţa la ora 8,42, deşi starea acestuia reclama internarea imediată.

Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă, şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Florin-Nicu Chirilă, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. – Covid, pentru efectuarea unui nou test PCR.

„Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, este concluzia anchetatorilor.

Dr Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, constând în faptul că:

Luni, 1.11.2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U. , între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică.

Alți patru medici sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu și omor din culpă, dar și pentru încercarea de a „blătui” datele din sistemul informatizat: Olguța Ciureanu, Cristina Morar, Ana Anton și George Țocu.

Toți cei șapte medici au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile și au primit interdicția de a mai profesa.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr