Universitatea Dunărea de Jos cumpără fostul sediu al Primăriei Galați. Preț enorm plătit pentru o clădire foarte șubredă

Pofta ce-a poftit rectorul Puiu Lucian Georgescu, mahărul de la Universitatea Dunărea de Jos, s-a înfăptuit. Senatul universității a aprobat alocarea de fonduri – un „mizilic” de 12,5 milioane de lei – pentru a fi cumpărat fostul sediu al Primăriei Galați.

Este vorba de clădirea de pe strada Domnească 38, aflată chiar vizavi de sediul central al universității, unde înainte să fie primărie a fost hotel (ba chiar Grand Hotel) și bordel, adică tot un fel de loc de iluminare culturală a poporului, carevasăzică.

Nimic de zis, clădirea e impunătoare, e ultracentrală, iar prețul pare unul destul de ok, dacă ținem cont că vine la pachet și cu o parcare mare, precum și cu micul părculeț de alături.

Marea problemă este, totuși, că imobilul este într-o stare deplorabilă atunci când vine vorba despre structura de rezistență. Și n-o zicem noi, presa (că, ce știm noi, nu?), ci o expertiză făcută acum câțiva ani la solicitarea primăriei Galați, pe atunci chiriaș în clădire.

Deoarece proprietarul a anunțat că ar vrea să vândă, primarul de atunci, Dumitru Nicolae, un om cu scaun la cap, a zis să se facă o expertiză tehnică, ca să se vadă dacă merită să dea 7 milioane de euro, cât se cerea pe imobil. Iar expertiza a avut concluzii dramatice: clădirea nu are fundație (este construită pe o talpă din bârne de stejar), nu are stâlpi armați, nu are centuri armate, bașca este monument istoric și nu poți interveni pe ea cum ai tu chef pentru a o consolida.

Expertiza concluziona că imobilul șubred avea nevoie de alte 5-6 milioane de euro pentru consolidare și restaurare și că nu merită efortul financiar. De aceea s-a și ales (în mandatul lui Marius Stan) varianta construirii unui sediu nou, care a costat la jumătate față de cât ar fi costat achiziția, consolidarea și renovarea clădirii de pe Domnească 38.

De ce a vrut rectorul Puiu Georgescu neapărat acest imobil? Nimeni nu știe exact, dar de bănuit se bănuiesc multe, nu le putem ști pe toate că nu suntem organ de cercetare penală și nici nu suntem ziar de cancan. Ne-a plăcut însă aia despre: „Vrea să-și aducă aminte de tinerețe, când era un micuț activist roșu și visa la un post în Consiliul Popular Orășenesc” (care funcționa în clădirea în discuție). Și, ca să fie clar, vorbim de perioada 1985-1990, care-i cam vagă și confuză în CV-ul actualului rector, prietenii știu de ce. Oameni bârfitori!

Iată mai jos hotărâre senatului UDJ prin care afacerea este aprobată, că doar e finanțată din banii poporului, nu-i aduce pesedistul de frunte Puiu Georgescu de acasă, nu?

HOTĂRÂREA SENATULUI UNIVERSITAR
nr. 342 din 7 noiembrie 2022

În baza:
Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
Cartei Universității „Dunărea de Jos” din Galați;
Regulamentului de organizare și de funcționare ale Senatului UDJG;
Hotărârii Consiliului de administrație nr. 144 din 2.11.2022 înaintată Senatului, sub semnătura Rectorului universității.
În urma rezultatului votului electronic cu termen limită 7 noiembrie 2022, ora 12.00, (conform ordinii de zi), la care au participat 70 dintre cei 82 de senatori, fiind întrunit astfel cvorumul și numărul de voturi necesar, cu majoritatea voturilor exprimate,
HOTĂRĂȘTE:
Art. unic. Se aprobă solicitarea Consiliului de administrație privind aprobarea cererii Direcției Generale Administrative de deblocare a sumei de maximum 12.500.000 lei pe anul 2022 din creditele bugetare din sold la finanțarea de bază, sursa 2022, pentru a fi alocată la Cheltuieli de capital, Achiziții de imobile, în vederea achiziționării imobilului din Galați, Strada Domnească nr. 38, cu respectarea legislației în vigoare, cu avizul Biroului Juridic coroborat cu avizul Consiliului de administrație, conform HCA nr. 144 din 2.11.2022.
Indicatorii tehnico-economici ai respectivului imobil vor fi înaintați spre aprobare Consiliului de administrație și Senatului universitar după finalizarea evaluării clădirii.
Preşedintele Senatului universitar,
Prof. univ. dr. ing. Cătălin FETECĂU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr