Dunărea a dat în clocot la Galați. Cum se explică fenomenul spectaculos și rar

Imagini neobișnuite pe Dunăre, la Galați joi, 10 noiembrie: apa fluviului pare că a dat în clocot, iar deasupra plutesc nori consistenți de aburi. Potrivit specialiștilor, fenomenul apare din cauza diferenţei mari dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei și a nopții.

În esență este vorba despre un fenomen natural care nu are nimic misterios în el, fiind provocat de schimbările rapide de temperatură. Acesta are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

În cursul dimineții, temperatura exterioară a fost mai mică de 5 grade Celsius, în timp ce apa are în jur de 14-15 grade. Diferența de temperatură a provocat formarea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea a dat în clocot.

„Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14,5 grade”, a explicat specialistul în navigație Dorian Dumitru.

De regulă, fenomenul nu generează probleme deosebite în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale. Oricum, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole, nu se bazează doar pe ceea ce văd.

 „Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a adăugat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr