Controale ITM la firmele de comerț din Galați. La ce concluzii au ajuns inspectorii de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a derulat, pe tot parcursul anului 2022, o serie de acţiuni de control în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Comerţului cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.

Unul dintre obiectivele acțiunii a fost diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul Comerţului cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete – CAEN 46. De asemenea, a fost vizată eliminarea neconformităților constatate în domeniul securităţii si sănătăţii în muncă în activităţile specifice din societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.

Nu în ultimul vând, s-a urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.

La nivelul județului Galați au fost selectați 14 angajatori care au fost implicați în desfășurarea acțiunii.
În data de 15.03.2022 cei 14 angajatori au fost informați cu privire la etapele de derulare a acțiunii fiindu-le prezentate cu această ocazie obiectivele şi motivele derulării acţiunii, statistica accidentelor în acest domeniu de activitate, la nivel național pe perioada 2017-2020 şi principalele cauze de accidentare a lucrătorilor.

În perioada 15.03.2022 – 29.07.2022 au fost efectuate controale la cei 14 angajatori selectați, având la bază un check-list. În urma controalelor, la 10 angajatori s-au constatat 18 neconformități, pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost: nu s-a asigurat efectuarea examenului medical la unii lucrători; nu s-a organizat serviciu intern de prevenire si protecţie; căile de acces şi de circulaţie erau blocate cu produse; instruire insuficientă şi necorespunzătoare efectuată lucrătorilor; la elaborarea instrucţiunilor proprii nu s-a ţinut cont de particularităţile activităţilor desfăşurate; nu s-au efectuat verificări la instalaţia de împământare.

„Începând cu data de 3.10.2022 inspectorii de muncă din cadrul instituției noastre au efectuat verificarea măsurilor dispuse în etapa de control. Toți cei 10 angajatori la care s-au constatat neconformități au realizat măsurile dispuse”, a precizat ITM Galați.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr