Dezbatere publică lansată de Primăria Galați. Vreți ca Piațeta Florilor de Tei să se cheme Cocuța Conachi?

Primăria municipiului Galaţi a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre cu privire la schimbarea denumirii Piaţetei Florilor de Tei în Piaţeta „Ecaterina (Cocuţa) Conachi”. Piaţeta al cărei nume se intenţionează să fie schimbat este situată pe str. Domnească, între Biserica Romano-Catolică şi Policlinica cu Plată.

Că s-o aproba sau că nu (probabil că mai degrabă da) e de văzut. Până atunci, rămâne un mare mister de ce, la doar doi ani după ce dai nume unui loc, ajungi la concluzia că trebuie să-l schimbi. Ce-i drept, nu știa mai nimeni din oraș că fostul maidan de la Policlinica cu Plată se numește Piațeta Florilor de Tei, semn că denumirile de locuiri dintr-un oraș intră în mentalul colectiv dacă vin de la talpa țării, nu dacă sunt impuse arbitrar de autorități.

Exemple sunt cu duiumul. Gălățenii merg pe Faleză, nu pe Bulevardul Marii Uniri, își plimbă copiii prin Parcul CFR, nu în parcul Carol, își dau întâlnire la Casa Roșie, nu la hotel nu știu cum și așa mai departe.

Una peste alta, se pare că piațeta (de altfel mică și plină de beton) se va chema Ecaterina (sau Cocuța) Conachi, o doamnă care a trăit acum aproape două secole și care este considerată, de unii, ca fiind eroina Micii Uniri. În 1857, ea a dezvăluit tentativa Înaltei Porţi de a falsifica alegerile pentru Adunarea ad-hoc de la Iaşi. Unii istoricii susţin că datorită Cocuţei, cum îi spuneau apropiaţii, s-a ajuns la Unirea din 1859.

Alți istorici spun, încă, că doamna în cauză a fost doar amanta lui Alexandru Ioan Cuza, iar gestul ei, considerat acum de un înalt patriotism, a avut la origine doar dorința fierbinte de a-și ajuta amantul, spre ciuda soțului încornorat care o luase pentru avere. Că unul era unionist, iar altul anti, este doar un detaliu care pare mult mai relevant acum decât era atunci. Mă rog, așa se scrie istoria, adevărul este, ca întotdeauna, relativ.

Documentaţia pentru schimbarea numelui piaţetei poate fi consultată pe site-ul instituţiei – primariagalati.ro, la secţiunea Transparenţă decizională sau la sediul instituţiei din str. Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calităţii, transparenţă decizională, strategii şi politici publice. Proiectul a fost inițiat de trei consilieri locali: Arthur Tuluș, Claudiu Vasile şi Iorgu-Viorel Bogatu.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr