Galațiul a ajuns, în sfârșit, fruntaș pe țară la ceva: la banii cheltuiți pentru iluminatul festiv al orașului în 2022

Ne-am obișnuit să ne gândim la Galați ca la un oraș nu tocmai bogat, care nu se compară cu București, Cluj-Napoca, Brașov sau Timișoara în privința dezvoltării, chiar dacă în ultimul deceniu a mai săltat un pic capul, s-a mai modernizat cât de cât, în ciuda faptului că economic e în cofă. Noroc cu videochatistele și băieții cu ceafa lată, care injectează serios bani în consum pe plan local, țin sus steagul cumpărăturilor de la mall și al altor mici (sau mari) plăceri.

Când vine vorba de economie, de salariul mediu și de puterea de cumpărare per ansamblu, Galațiul e mai mereu pe la jumătatea clasamentului național, poate un pic mai sus, în prima treime, dar mai niciodată în top 10. Cu toate acestea, există și segmente în care ne remarcăm, cum ar fi șomajul, numărul de asistați sociali și alte astfel de criterii folositoare PSD, partidul care face legea pe aici de vreo trei decenii și ceva.

Mai nou, însă, am început să scoatem capul în lume și la alte criterii. Spre exemplu la cheltuielile pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă, capitol la care, în 2022, se vor cheltui 1,5 milioane de lei, adică o jumătate de vagon de bani, că doar avem de unde, Primăria nu are datorii la bănci decât de vreo 500 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro!), un mizilic, acolo.

Sigur, ne descurcăm din împrumuturi, trăim pe datorie, dar măcar avem satisfacția că i-am făcut pe aroganții ăia de la Cluj, București, Timișoara și Brașov, care se laudă că au cele mai mari salarii medii, cea mai șmecheră creștere economică, cea mai arătoasă dezvoltare urbană etc, etc. Dar uite că n-au luminițe de Crăciun așa de scumpe ca noi!

Din păcate ne-a bătut la acest capitol Constanța, acolo unde Moș Teacă ăla ajuns primar a decis să spargă 3 milioane de lei pe beculețe, pentru a compensa toți anii tristuți când nu-i dădea voie ministrul Apărării să pună măcar un amărât de beculeț pe cazarmă.

Spre comparație, municipii mai bogate, cum ar fi București sau Cluj-Napoca, au alocat sume de sub 800.000 de lei (la jumătate față de Galați, abia împreună ajung la valoarea noastră), iar Timișoara și Brașov au dat sume de trei ori mai mici decât Galațiul la capitolul luminițe de Crăciun: numai câte 500.000 de lei!

Alte exemple: primăria Târgu Mureș a alocat un buget de aproximativ 630.000 de lei, primăria Tulcea 600.000 de lei iar primăria Sibiu (care, de altfel, are un spectaculos și luminos târg de Crăciun) circa 640.000 de lei.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr