Trebuie să recunoaștem, aveam așteptări așa și așa anul acesta de la evenimentele de Sfântul Andrei, de Ziua Națională și de la weekendul de după. Nu de alta, dar din motive evidente de „preajma alegerilor” (și nu cele care a făcut o parte a presei să plece „pe fentă”) Sărbătorile Galațiului au fost, de fapt, mutate în iunie. Deh, uită gălățeanul pomana din decembrie până vin alegerile, s-a gândit strategic jupânul primar Ionuț Pucheanu, nu?
Una peste alta, față de ediția din 2021, evenimentele (dar mai ales organizarea!) din perioada 29 noiembrie-5 decembrie 2022 au fost (cel puțin până acum) niște încropeli bizare, făcute de oameni care mai mult au vrut să-și „tragă banul”, nu să ofere ceva bun pentru publicul gălățean. Dar să le luăm pe rând.
Orășelul de trei lei al lui Moș Crăciun
În zona Spicul, chiar în fața sediului PSD, ar trebui să fie, conform contractului, „Orășelul lui Moș Crăciun”. Așteptări mari, PR fulminant, dar realizări cu mult sub, cam de trei lei, așa. În seara de Sfântul Andrei patinoarul nu a funcționat (abia dădea un angajat apă cu furtunul, pe la ora 21,00, după care a plecat, că doar nu era să petreacă noaptea la tulumbă. Deci nu a funcționat așa cum prevedea contractul.
Căsuța lui Moș Crăciun a fot închisă în prima zi, însă, alături, un nene se oferea să facă poze copiilor, desigur contra-cost. Spre sediul PSD, un mini-carusel cu 5 locuri și un „Belem”. Pentru cine nu știe, Belemul este un soi de dioramă cu manechine, cu scena nașterii lui Iisus. Obiceiul respectiv este catolic și protestant, nu are nicio legătură cu Galațiul, unde 99% dintre locuitori sunt ortodocși, ramură a creștinismului care consideră Belemul o încălcarea a principiului biblic „Să nu-ți faci chip cioplit”.
Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem, ortodocșii au avut parte de Sfântul Andrei (ocrotitorul Galațiului) de manifestări religioase din plin, categoric de 1.000 de ori mai bine organizate și mai decente decât scălâmbăiala pregătită de primărie din bani publici.
Revenind la Orășelul lui Moș Crăciun, trebuie spus că deși trebuia să fie un spațiu exclusiv pentru copiii, la cel puțin două din cele 12 standuri din zonă se vinde alcool. Ce-i drept deloc întâmplător, căci oferta includea în special vin produs de crama familiei Bratu, oameni de nădejde de la PSD, că doar de unde altundeva. Iar „ploaia de spele” din comunicatele primăriei era și nu prea. De fapt, mai mult nu…
La Grădina Publică, meșterul popular chinez e la putere
Nici la Grădina Publică lucrurile nu prea merg așa cum ne-am fi așteptat, dat fiind bugetul cheltuit de municipalitate. Este adevărat, partea decorativă este foarte frumoasă – însă nu-i pe bugetul evenimentului, este o altă cheltuială – dar restul este discutabil.
Folclorul de calitate (interpreți buni au urcat pe scenă) s-a derulat „cu negativ”, lucru absolut de neînțeles câtă vreme județul Galați cheltuiește peste două milioane de euro anual cu finanțarea ansamblului „Doina Covurluiului”. Păi, mă neicușorilor, dacă nici măcar de Ziua Națională și Sfântul Andrei nu reușiți să aducă orchestra să cânte pentru gălățenii care plătesc salariile artiștilor, atunci pentru ce mai există acest ansamblu? Doar pentru a asigura pretextul angajării a o mulțime de proptiți politici prin preajmă și pentru a susține campaniile electorale mascate ale PSD? Trist… Remarca e valabilă și pentru sutele de angajați ai Teatrului Muzical Galați (care consumă aproape 3 milioane de euro pe an din bugetul public), care, la fel, nu au pregătit niciun spectacol public pentru gălățeni de sărbătoarea orașului și a țării. Că doar pe maestru Niță l-a pus partidul în funcție, nu plătitorii de taxe, nu?
Un alt aspect dezamăgitor este legat de așa-zisul „târg al meșterilor populari” din Grădina Publică. Chinezărie cât cuprinde, semn că organizatorii habar n-au care-i diferența dintre un creator popular autentic și un nene care cumpără mărunțișuri de la chinezi și le lipește cu aracet pentru a forma simboluri ce n-au nicio treabă cu tradiția strămoșilor.
Faleza afonă și second-hand
Însă cel mai reușit fiasco a fost cel de pe Faleza Dunării, unde concertează (cu câteva excepții) o mulțime de afoni. În seara de Sfântul Andrei, pe scenă miorlăiau la ora 21,00 niște băieți care pendulau între rock vintage și manele. Însă nu genul muzical ales era supărător, ci lipsa de voce și desele momente de cântat fals. A urmat o tanti care se produce de regulă la nunți și cumetrii (și-a și făcut reclamă în acest sens), care a cântat ce-a putut, cât a dus-o vocea și talentul.
Însă adevărată valoare organizatorică este dată de zona de târg și food, aflată în zona restaurantului „Pescarul”. Zona este extrem de mizerabilă. În mod normal, la o așa mizerie nu ar avea cum să funcționeze legal, căci sunt încălcate toate normele sanitare posibile. Oare DSP a trimis pe cineva să vadă, sau a dat ordin partidul să nu?
De asemenea, este o mare problemă cu unele dintre firmele care vând mâncare gătită, Nu ne referim la cele care au rulote autorizate sau standuri făcute profesionist (alea chiar sunt ok, deși e o mare problemă lipsa toaletelor și a locurilor unde mușterii să se spele pe mâini; legal ar trebui să existe la un astfel de „ring food”), ci la grataragiii ad-hoc, nimeriți pe acolo pe o filieră dubioasă, căci n-au nici scule de gătit adecvate, nici echipament corespunzător, nici fețe de oameni calificați. Sincer, păreau desprinși din vremurile mega-starului Durbacă, atunci când orice ins care putea împrumuta un grătar și făcea o cerere la partid primea un loc pe Faleză, la târg. Oare n-am mai evoluat deloc?
Revoltător este că, din nou, în partea superioară (spre Parcul de la Pastilă) s-au adunat din nou negustorii de chinezării și de haine la mâna a doua. Ba chiar am văzut și pe cineva care, direct pe asfalt, expunea mărunțișuri ce păreau specifice tarabelor talciocului. Ce mai era de vânzare? Străchini din lut (dacă ar fi fost autentice, locul lor era la târgul meșterilor din Grădina publică, totuși), ceaune și cratițe din aluminiu, mult vin fiert (de la crama Bratu-PSD) și mâncare cât cuprinde.
Dar, asta e, noi să fim sănătoși, deci atenție la toxiinfecțiile alimentare!