Afacerea cu refugiați a adus proprietarilor din Galați peste 1,7 milioane de euro. Statul plătește chirii de 3-4 ori mai mari decât prețul pieței

Nu zice nimeni să nu fim empatici și să nu-i ajutăm pe sărmanii fugiți din calea războiului din Ucraina. Să ajutăm, deci, dar, pe de altă parte, parcă ar fi bine să o facem cum trebuie, nu transformând totul într-o afacere grasă și dubioasă.

Spunem acest lucru prin prisma sumelor cheltuite la Galați pentru cazarea refugiaților în primele 8 luni ale conflictului ruso-ucrainean: 1,7 milioane de euro (mai precis 8,5 milioane de lei) din cele aproape 75 de milioane de euro cheltuite la nivel național.

Constanţa este judeţul care a decontat cei mai mulţi bani pentru refugiaţii din Ucraina, după Bucureşti-Ilfov, conform informaţiilor transmise de IGSU. Maramureş, Braşov, Suceava, Cluj, Sibiu şi Iaşi sunt următoarele judeţe din clasament, prin prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea şi hrana refugiaţilor ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare. Galaţiul se află pe locul 11. La polul opus se află Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Teleorman, Ialomiţa, Buzău, Olt, Giurgiu, Harghita şi Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 din 7 martie 2022, Statul român plăteşte pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi. O sumă frumușică, la care s-au dedulcit foarte mulți gălățeni, care s-au pomenit, deodată, că pot scoate de 3-4 ori mai mulți bani decât de la un chiriaș obișnuit.

Astfel, cazarea unei familii de patru refugiați (caz tipic: mamă cu doi copii, plus o bunică) într-un apartament cu două camere (asta ca să dăm un exemplu luat din practică, din cele mai frecvente situații) aduce proprietarului 200 de lei pe zi, respectiv 6.000 de lei lună. Mâncarea nu am inclus-o aici, pentru că cei mai mulți dintre cei care închiriază nu o oferă, deci nici subvenția nu o iau.

Venitul este unul consistent dacă ținem cont că, la Galați, un astfel de apartament se închiriază în mod normal cu între 1.000 de lei (cele modeste) și 3.000 de lei (cele de lux), deci cu mult mai puțin decât oferă statul pentru cazarea refugiaților. Practic, afacerea cu refugiați însaemnă chirii de până la 3-4 ori mai mari, plătite din bani public, decât cele care se practică în piața locală. Nu-i cam dubios așa?

Prin urbe circulă informații despre tot felul de combinații dubioase legate de banii pentru cazarea refugiaților. Nu avem noi puterea legală să verificăm, însă am auzit că există oameni care decontează bani și peste 30-40 de refugiați, deși ei au doar un amărât de apartament cu două camere, unde oamenii respectivi n-ar încăpea nici stând în picioare, nicidecum pentru a dormi. Am mai auzit și de „rețele” de „băieți deștepți” care vând pur și simplu în Galați datele personale ale unor refugiați ucraineni care sunt la muncă prin Italia, dar pentru care se primește subvenție pentru cazare la Galați.

Acuma – deh! – ori fi doar bârfe răutăcioase, însă se știe că niciodată nu iese fum fără foc, deci poate că n-ar fi rău ca autoritățile să verifice dacă la respective adrese chiar există refugiați, nu aruncă banii cu praștia în conturile celor care cer, doar pe bază de dosar cu șină.

În privinţa locurilor de cazare pentru migranţii din Ucraina aflaţi în tranzit, în judeţul Galaţi situaţia stă astfel:

  • în cadrul taberei mobile amplasate pe stadionul Dunărea 201 locuri, toate libere;
  • în cadrul blocului M11 pus la dispoziţie de Primăria municipiului Galaţi 105 locuri ocupate;
  • în cadrul Bazei Siderurgistul in sălile de sport 150 locuri, toate libere;
  • în cadrul internatelor aparţinând unităţilor de învăţământ din judeţul Galaţi 407 locuri, din care 26 ocupate;
  • în cadrul pensiunilor şi ONG-urilor din judeţul Galaţi care şi-au exprimat disponibilitatea de a caza refugiaţi 491 de locuri, din care 108 ocupate. Cifrele de mai sus sunt în dinamică şi diferă de la o oră la alta, persoanele cazate fiind în tranzit pe raza judeţului Galaţi.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr