Situație unică în istoria Prefecturii Galați. Angajaţii Instituţiei Prefectului din Galaţi au oprit pe 21 decembrie 2022, timp de două ore, activitatea şi au coborât în holul clădirii unde au protestat cu pancarte la adresa Guvernului pe care, după lege, îl reprezintă în teritoriu.
Dincolo de situația oarecum paradoxală, trebuie spus că nemulţumirile acestora sunt legate de grila de salarizare, dar şi de faptul că nu există o încadrare unitară în toate judeţele. Oamenii spun că au salarii mai mici decât inclusiv cei din zona administraţiei publice locale, ceea ce nu-i chiar de mirare, căci primăriile sunt un fel de stat în stat.
Am aflat chiar că sunt inclusiv diferenţe de salarii şi de peste 1.000 de lei între Instituţii ale Prefectului din judeţe diferite. Un exemplu este cel al angajaţilor Prefecturii Argeş au salarii mai mari deoarece au dat ministerul de resort în judecată şi au câştigat majorarea lefurilor.
„Motivul este salarizarea personalului din instituţiile publice, în special a celor din cadrul Instituţiei Prefectului, foarte importat este că nivelul salarial al Instituţiilor Prefectului este foarte jos, este o diferenţă salarială chiar între Instituţiile Prefectului. Când este pestă porcină africană, când sunt indundaţii etc., trebuie să mergem pe teren şi să ne asumăm aceste riscuri, lucru care nu se vede şi în partea salarială. Salariile sunt între 2.000 şi 3.600 lei”, a precizat Adrian Moraru, preşedinte sindicat „Egalitatea” din Prefectura Galaţi.
Ei doresc ca salarizarea personalului din cadrul Instituţiilor Prefectului să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un angajat al Instituţiei Prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din Consiliul Judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate şi de aceea oamenii au şi început să nu mai vină la concursuri sau să plece, instituţia rămânând fără oameni, dar cu acelaşi volum de muncă.
La protest nu au participat și șefii instituției, care n-au statut de funcționari publici, ci sunt numiți politici, după cum bate vântul la Guvern. Nu-i mai puțin adevărat faptul că șefii au și cele mai mari lefuri, dar nu chiar așa de mari pe cât s-ar crede, ci undeva la nivelul unui șef de serviciu din Primăria Galați.