Uite că se-ntâmplă, după ani și ani în care s-au țesut sute de legende despre șpăgile colosale de la Vămi, iar lucrătorilor de la frontieră le-au răsărit, ca din nimic (căci lefurile sunt destul de amărâte în sistem) averi impresionante: vile, apartamente, mașini de lux și multe altele.
Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, de pe raza județului Galați, a fost pe lista procurorilor DNA de la Iași, care marți, 17 ianuarie, au făcut nu mai puțin de 31 de percheziții, într-un amplu dosar ce vizează fapte de corupție care s-ar fi întins pe o perioadă de mai bine de un an. Anchetatorii au vizat puncte de frontieră din cinci județe și mai multe locuințe ale unor persoane fizice, perchezițiile având loc pe raza județelor Botoșani (PTF Stânca), Iași (PTF Sculeni), Neamț, Vaslui (PTF Albița), Galați (PTF Oancea) și Bihor (PTF Borș).
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 – septembrie 2022″, au precizat reprezentanții DNA, la scurt timp de la începerea perchezițiilor.
Potrivit unor surse judiciare, în cadrul anchetei sunt vizați polițiști de frontieră și vameși care activează în punctele de la granița cu Republica Moldova și respectiv Ungaria, care în perioada menționată ar fi luat mită de la diverse persoane, în special cetățeni moldoveni care doreau să ajungă la muncă în țări din vestul Europei. Șpăgile, de la 20-30 de euro, ar fi ajuns chiar și la 250 de euro și erau percepute pentru a trece cu vederea vizele expirate sau bagajele neconforme.
Peste 20 de polițiști de frontieră și vameși se aflau la audieri, la DNA Iași. Procurorii au anunțat că vor face cunoscute noi informații privitoare la dosar „atunci când împrejurările vor permite”.
CE SE ASCUNDE DINCOLO DE CUVINTELE OFICIALE SECI
Bun, asta e varianta oficială. Dar s-o vedem și pe cea neoficială, spusă cu voce șoptită, sub rezerva anonimatului, de câțiva dintre angajații care au colaborat cu anchetatorii pentru prinderea șpăgarilor.
Am aflat astfel că șpaga nu se lua la întâmplare, exista un „mercurial” stabilit de organizația de tip mafiot. Pentru fiecare tip de încălcare a legislației se percepea un tarif unic, căci altfel „clienții” ar fi ales varianta cea mai ieftină. Cum s-ar zice, era o înțelegere cartelară, ca să țină șpăgile sus. În același timp, înțelegerea era ca basarabenii în tranzit să fie „taxați” mai lejer la intrarea în România, dar mult mai piperat la ieșire, când nu mai avea încotro, deja erau captivi ai traseului.
Sursele au indicat că banii se redistribuiau atât pe orizontală, cât și pe verticală, deci „hora” infractorilor este mult mai amplă decât cei 20 de fraieri duși la audieri marți seară, după ce procurorii DNA le-au cotrobăit, încă din zori, în șifoniere și pe sub saltele. Rămâne de văzut dacă vor ajunge și la alde „Capone” sau vor rămâne la „soldații” care colectau șpăgile.