Operatorul regional Apă Canal SA Galați anunță, pentru anul 2023, un program de investiții în valoare de 30.243.317 lei. Cele mai mari sume sunt alocate pentru lucrări de investiții în infrastructura de alimentare cu apă din toată aria de operare. Sunt vizate 41 de unități administrativ-teritoriale (două municipii, două orașe, 36 de comune și zona de agrement Gârboavele), precum și din cele șase UAT-uri pe care compania intenționează să le preia în acest an.
Sună bine, n-ai ce zice, numai că, dacă arunci un ochi pe sursa de finanțare a investițiilor nu poți să nu începi să-ți pui întrebări incomode. Nu de alta dar investițiile vor fi finanțate, conform bugetului propus, din surse proprii. Adică banii provin din amortizări, profit reinvestit și fondul IID (întreținere, înlocuire, dezvoltare).
Cu alte cuvinte, totul se face din banii clienților, pe baza facturilor umflate fără rușine. Iar asta – nota bene – într-o „lume” în care fondurile europene curg în neștire pentru astfel de investiții. Numai că acolo – fatalitate! – controlul cheltuirii banilor este foarte strict, nu merge cu „„șmenuri” la atribuirea lucrărilor către anumite firme, controlate de oameni dintr-un anumit partid. Lasă că-i mai bine așa, haiducește! Luăm câte un pic de la mulți, facem ce facem pe acolo, roata se învârte și nici nu ne ia la bani mărunți coana Europa (ori – Doamne ferește! – coana Laura Kovesi, că ea e șefa anti-corupției europene acuma) .
Revenind la investițiile propuse, trebuie să mai știți și că, la fel ca în anii anteriori, Apă Canal va investi în ferme fotovoltaice, ca surse alternative de producere a energiei electrice, în cadrul programului de sustenabilitate al companiei. Asta nu-i o idee deloc rea, chiar merită în contextul nebuniei de pe piața energiei.
„Această investiție este foarte utilă în situația economică actuală, de creștere accelerată a prețului energiei electrice, Apă Canal SA Galați fiind unul dintre marii consumatori de energie electrică din județ, energie necesară funcționării tuturor obiectivelor din aria de operare”, afirmă reprezentanții companiei.
Investiții importante vor fi făcute și în automatizare și digitalizare. „În 2023 vom continua achiziția de contori cu citire la distanță, atât pentru clienții noi din localitățile aflate în aria de operare și din cele ce urmează a fi preluate, cât și pentru înlocuirea contorilor care ies din perioada de valabilitate metrologică”, potrivit sursei citate.
Ca valoare a investițiilor, cele mai mari vor fi în achiziția de contori apă rece cu citire la distanță (aproximativ 9 milioane de lei) și proiectarea și execuția de ferme fotovoltaice în aria de operare a societății (1,3 milioane lei). Alte investiții consistente vor fi în reabilitarea rețelei de apă potabilă din str. L. Tăutu – Universității – I. Creangă – Sahia – Labirint (592.028 lei), a rețelei de apă potabilă din str. Domnească (tronson str. Basarabiei – str. Vasile Alecsandri), cu o valoare de 1,9 milioane lei, sau în reabilitarea rețelei de apă din Mazepa 2 (str. Victoriei – str. Ovidiu – bl. BR16B/ str. Ovidiu – str. Române/ bl. M5 – M6 – M7), cu o valoare de 1,26 milioane lei.
Se va extinde rețeaua de apă potabilă din UAT Gohor (107.500 lei), se va monta o instalație de recirculare apă pentru reducerea consumului tehnologic la Uzina de Apă nr. 2 (50.000 lei) și vor fi executate conducte de rezervă pentru alimentarea celor două rezervoare de 15.000 mc și a Stației de pompare Filești (175.500 lei).